Mainos

Suomalaisasiantuntija: Muuri voi tulla ja terveydenhuoltouudistus lähteä

Suomalaisasiantuntija ennustaa Donald Trumpin vastaisten mielenosoitusten jatkuvan Yhdysvalloissa vielä pitkään ja voivan muuttua myös väkivaltaisiksi.

Tänään mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla maata.

Washingtonissa protestoijat kokoontuivat Valkoisen talon lähelle syyttämään Trumpia rasismista, seksismistä ja muukalaisvihasta.

Yhdysvaltain ja Britannian historian dosentti Markku Ruotsila toteaa, että vaikka Trump on valintansa jälkeen puhunut koko kansan yhdistämisestä, se ei tule olemaan helppoa.

Hillary Clintonin tappio oli puolelle amerikkalaisista hyvin vaikea paikka. Mielenosoituksia voidaan odottaa jonkin aikaa. Pelkään, että niihin voi liittyä väkivaltaakin joissain paikoin, Ruotsila arvioi

New Yorkissa mielenosoituksissa on otettu tänään kiinni ainakin 30 ihmistä.

Lupauksia täytäntöön

Ruotsila sanoo, että Donald Trumpin on pidettävä kiinni ainakin osasta vaalilupauksiaan. Osa lupauksista on hyvinkin provosoivia. Trump muun muassa lupasi rakentaa muurin Meksikon rajalle estääkseen laittomien siirtolaisten maahantulon.

Lisäksi Trump on luvannut laittaa pitkään rakennetun Barac Obaman terveydenhuoltouudistuksen hyllylle.

Ruotsila sanoo, että vaalipuheet olivat tahallisesti kärjistettyjä ja niillä Trump kalasteli ääniä. Asiantuntijan mukaan esimerkiksi terveydenhuoltouudistus on todellisessa vaarassa.

Ruotsilan mukaan amerikkalaisten parissa varsin epäsuosittu terveydenhuoltolaki pystytään kumoamaan nyt, kun republikaanit ovat vallassa myös Yhdysvaltain kongressissa.

Kuka, mitä, hä?

Trumpin eilinen voittopuhe on herättänyt kuitenkin toivoa siitä, että tuleva presidentti voi olla sovittelevampi kuin hänen kampanjapuheidensa perusteella on voinut päätellä.

Markku Ruotsilan mukaan Trumpin todellisesta luonteesta on vaikea saada selvää.

– Hän on hyvin taitava median käyttäjä, se on varmaan kaikille tullut jo selväksi. Hän käytti kampanjassaan niitä keinoja, jotka siihen tehosivat. Olen aivan varma siitä, että hän ymmärtää, että presidenttinä oleminen vaatii toisenlaisia keinoja.  

Ruotsilan mukaan puolelle amerikkalaista tulee olemaan vaikea hyväksyä Trump presidenttinä. Sovittelevuudesta huolimatta, kansakunnan yhdistäminen ei tule olemaan helppoa.

1:02

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.