Suomalainen varatuomari arvioi: Aleksandr Bolshunovin tapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit

0:24
Tästä on kyse: Venäjän Aleksandr Bolshunov ajoi suomalaissankari Joni Mäen päälle maalialueella – Suomi sensaatiomaisesti toiseksi miesten viestissä Lahdessa.

Suomalainen varatuomari Oskar Lindberg arvioi, että venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunovn toiminta Lahden hiihtoviestikisassa sunnuntaina täyttää rikoksen tunnusmerkit. Lindberg esittää MTV Urheilulle valistuneen arvionsa, miten Bolshunoville hänestä tehdyn rikosilmoituksen jälkeen käy.

MTV Urheilu uutisoi aiemmin, että Bolshunovin raivoaminen miesten viestissä johti rikosilmoitukseen. Venäläistähti tulistui loppusuoralla tämän edessä olleelle Suomen ankkurille Joni Mäelle, huiski sauvallaan Mäen suuntaan ja taklasi suomalaisen maalissa voimalla nurin. Suomi sijoittui viestissä toiseksi, kun taas Bolshunovin edustama Venäjän ykkösjoukkue hylättiin.

Kaksi kansalaista teki Bolshunovin toiminnasta tutkintapyynnön, ja tapauksesta kirjattiin Hämeen poliisilaitokselle pahoinpitelyrikosilmoitus

Asianajotoimisto Pontus Lindberg & Co Oy:n varatuomari Oskar Lindberg arvioi Bolshunovin teon täyttävän rikoksen tunnusmerkit. Hänen mukaansa Bolshunovin taklaus voidaan tyypillisesti luokitella lieväksi pahoinpitelyksi. 

– Taklaus tapahtui maalilinjan jälkeen. Korkeimman oikeuden ennakkopäätösten mukaan teko on näin ollen tapahtunut kisan ulkopuolella. Lisäksi fyysinen kontakti ei ole lajille tyypillistä, joten taklaus voidaan jo sinänsä katsoa rikokseksi, Lindberg sanoo.

Jos tapaus tulkittaisiin lieväksi pahoinpitelyksi, asianomistajan, eli Mäen, pitäisi tehdä rikosilmoitus, jotta asiassa aloitettaisiin esitutkinta. Mäki on kuitenkin ilmoittanut Hiihtoliiton välityksellä, että hän ei aio tehdä tapauksesta rikosilmoitusta

Lindberg huomauttaa Bolshunovin sauvalla huitaisusta, joka on tapauksen käsittelyssä myös tarpeen noteerata.

– On syytä huomioida, että Bolshunov mahdollisesti yritti ensin lyödä sauvalla Mäkeä juuri ennen maalilinjaa. Jos sekä sauvalla huitominen että taklaus katsotaan pahoinpitelyksi perustunnusmerkistön mukaisesti, eikä vain lieväksi pahoinpitelyksi, asian eteenpäin viemiseen ei vaadita, että Mäki itse ilmoittaisi tästä poliisille. Pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos.

Kovin rangaistus teoriassa: kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta  

Lindbergin oma arvio on, että tapaus tulkitaan lieväksi pahoinpitelyksi.

– Ei olisi kuitenkaan mitenkään ennenkuulumatonta, että poliisi tai syyttäjä veisi asiaa eteenpäin pahoinpitelynä, mutta käräjäoikeus tulkitsisi sen lieväksi pahoinpitelyksi. Tällaista tapahtuu, jos mahdollinen rikos on rajamailla, lievän ja perustunnusmerkistön välissä. Silloin syyttäjä voi katsoa sitä perustunnusmerkistön mukaisesti.  

Vaikka Lindberg ei pidä rangaistusta todennäköisenä, hän tuo esiin, että Bolshunovin kovin mahdollinen sanktio olisi teoriassa kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta.  

– Ensinnäkin jos taklaus katsotaan perustunnusmerkistön mukaiseksi pahoinpitelyksi, pahin sanktio siitä on kahden vuoden vankeus. Jos myös tämä sauvalla huitominen katsottaisiin erilliseksi pahoinpitelyksi perustunnusmerkistön mukaisesti, siitä on erillisenä rikoksena kahden vuoden enimmäisvankeusrangaistus.  

Bolshunovin tekoja katsottaisiin Lindbergin mukaan kuitenkin yhtenä rikoksena, koska teot tapahtuivat peräjälkeen ja samaa henkilöä kohtaan. Venäläinen ei näin voisi millään saada teoistaan 2+2 vuotta vankeutta.

– Kun on kaksi erillistä rikosta, joista tuomitaan samalla, lievemmän rikoksen – joka olisi tässä varmaan sauvalla huitominen – katsottaisiin vastaavan kolmasosaa, mitä siitä voisi muuten langeta. Näin ollen Bolshunov voisi teoriassa saada enintään kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Tapaus kuihtunee 

3:18
FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey ja sääntövaliokunnassa istuva Juha Kolu kommentoivat Bolshunovin tapausta MTV Urheilulle.

Jos ja kun Mäen ilmoitus siitä, ettei hän tee rikosilmoitusta, pitää, Lindberg arvioi, että tapaus kuihtuu eikä poliisi jatka esitutkintaan. 

– Jos Mäki kuitenkin jättää tutkintapyynnön, uskon, että tämä menee eteenpäin poliisilta myös syyttäjälle ja myös syyttäjältä eteenpäin käräjäoikeuteen, Lindberg sanoo. 

Bolshunov itse väitti tiistaina NRK:n haastattelussa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut ajaa Mäen yli, vaan ainoastaan jututtaa suomalaista.

– Sukseni olivat todella nopeat, ja kun yritin pysähtyä, siteeni olivatkin rikki, Bolshunov perusteli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja