Suomalainen turkistarhaus brittimedian hampaissa – Eläinsuojelujärjestöltä "kauhistuttavia" kuvia, joista monissa ei Turkiskasvattajien mielestä ole mitään vikaa

Brittilehti The Mirror on julkaissut "kauhistuttavia" kuvia suomalaisilta turkisfarmeilta. Kesän ja syksyn aikana otetut kuvat ovat peräisin Oikeutta eläimille -järjestöltä. Osa kuvista on otettu luvattomasti yöllä, osa päiväsaikaan luvallisten vierailujen aikana.

Oikeutta eläimille toimitti erän jutussa julkaisemattomia kuvia myös MTV Uutisille. Niiden näky on tuttu jo aiemmista turkiskohuista: pieniä häkkejä, haavoja, tulehduksia, kuolleita pentuja, surkean näköisiä eläimiä.

Järjestön tiedotteen mukaan kuvissa toistuvat yhä "samat perusongelmat toistuvat kaikilla tarhoilla. Eläimet viettävät koko elämänsä pienissä, lähes virikkeettömissä, verkkopohjaisissa häkeissä."

The Mirrorin haastattelema eläinoikeusjärjestö Humane Society Internationalin toiminnanjohtaja Claire Bass kertoo, että Britannia tuo vuosittain suomalaista turkista miljoonien edestä.

– Kuluttajilla ei silti ole aavistustakaan, millaisissa oloissa turkikset tuotetaan. Tässä ei ole mitään hohdokasta, hän kommentoi Mirrorin jutussa.

Turkiskasvattajat: "En ymmärrä, millaiseen viestintään tässä pyritään"

MTV Uutisten tavoittama Suomen turkiskasvattajien viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen ei ole yllättynyt tapahtuneesta.

– Ensin tietysti selvitämme, miltä tarhoilta kuvat on tarkalleen otettu. Usein kaikkein rajuimmat kuvat ovat peräisin tiloilta, jotka eivät ole yhdistyksemme jäseniä.

Nissinen on nähnyt järjestön MTV Uutisille toimittamat kuvat. Hänestä ainakin osassa näkyy näkyy terveitä minkkejä, supeja ja kettuja.

– Minusta  päiväsaikaan otetuissa kuvissa on ihan hyvinvoivan oloisia eläimiä. En ihan ymmärrä, minkälaiseen viestintään tässä pyritään.

"Penikoinnin aikaan esiintyy väistämättä pentukuolemia"

Myös Oikeutta eläimille -järjestön ottamille kuville kuolleista pennuista löytyy selitys.

– Tiloilla on tuhansia eläimiä. Penikoinnin aikaan esiintyy väistämättä pentukuolemia, myös öisin. Kuolleet eläimet pyritään korjaamaan pois mahdollisimman pian, Nissinen sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikki Suomen turkiskasvattajien jäsenet ovat sitoutuneita turkisten laatua ja eläinten oloja tarkkailevaan sertifiointiohjelmaan.

– Yhdistykseen kuulumattomien tarhojen laatua emme tietenkään pysty valvomaan. Sen hoitavat viranomaiset.

Kuvien tarkoitus osoittaa turkiseläinten huonot oltavat

Oikeutta eläimille -järjestön Kristo Muurimaa korostaa MTV Uutisille, ettei kuvien tarkoitus ole hyökätä yksittäisiä turkisyrittäjiä vastaan.

– Sillä ei ole väliä, kuuluvatko kuvatut tarhat yhdistykseen vai eivät. Meidän tarkoituksenamme on nostaa esiin turkiseläinten kestämättömät elinolosuhteet, jotka eivät ole vaatimuksista huolimatta parantuneet.

Huonot oltavat johtavat Muurisen mukaan näkyvien vammojen lisäksi myös eläinten psyykkisiin ongelmiin.

– Esimerkiksi ketut elävät alle neliömetrin kokoisissa kopeissa. Eläimet hermostuvat ja ravaavat päämäärättömästi ympyrää.

Turkiskasvattajien Olli-Pekka Nissisen mukaan salakuvaajat ovat pahimmassa tapauksessa vain haitaksi eläimille. Hän vetoaa eläinlääkärilausuntoon: 

– Penikoivat emot voivat stressaantua kutsumattomista vieraista ja surmata poikasiaan.

"Pystymme kommunikoimaan asiallisesti"

Sekä Turkiskasvattajat että Oikeutta eläimille viestivät asiastaan koko lailla päinvastaisin tavoin.

Heidän välillään vallitsee kuitenkin eräänlainen "herrasmiessopimus", Muurimaa pohtii.

– Pystymme kommunikoimaan keskenämme asiallisesti, hän tokaisee.

Molemmat ovat teettäneet Taloustutkimuksen kautta selvityksiä suomalaisten turkistarhausasenteista. Tulokset ovat olleet – vähemmän yllättäen – kuin yö ja päivä.

Näkemykset turkistarhauksen kannatuksesta eriävät

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan 80 prosenttia suomalaisista vastustaa turkistarhausta. Turkiskasvattajien tulos taasen kertoo, että 53 prosenttia suomalaisista puoltaa kyseistä elinkeinoa.

– Näissä tutkimuksissa sanotaan, mitä halutaankin sanoa, Nissinen tuumaa.

Häntä hiertää silti aktivistien tarve mätkiä tuottajia silloinkin, kun nämä pelaavat avoimin kortein.

– Onhan se turhauttavaa, kun avoimien ovien päivänäkin otettuja kuvia käytetään meitä vastaan.

Muurimaan mielestä tarhaajilla on silti taipumus olla hiljaa tarhojen todellisesta arkipäivästä.

– Ei tarhaajien kuvaviestinnässä hirveästi näy häkkejä tai eläinten oloja.

Se on kieltämättä totta. Jos eläinaktivistit pelaavat raflaavilla kuvilla henkihieverissä makaavista tuotantoeläimistä, on meno Suomen turkiskasvattajien mediapankissa idyllisempää.

On peltomaisemaa, auringonlaskua ja punamullalla maalattuja tarharakennuksia. Ja vain yksi kuva itse tuotantoeläimestä.

Lue myös:

    Uusimmat