Mainos

Suomalainen näki purkauksen läheltä

Islannin tulivuorenpurkaus näkyi läheiselle jäätikölle kilometrien korkuisina tuhkapilvinä. Ilmassa oli höyryä ja ruskeaa tuhkaa. Pieni jäätikkö oli hävinnyt päivän aikana purkauksen voimasta, laakso oli veden vallassa.

Suomalainen Ilmatieteen laitoksen etelämannerlogistiikan kehittämispäällikkö oli testaamassa uutta ajoneuvoa, kun jäi seurueensa kanssa mottiin jäätikölle.

– Kiipesimme läheisen kukkulan päälle ja näimme purkauksen. En pelännyt, koska olimme hyvällä paikalla ylhäällä vuoristossa, ja meillä oli luotettavat retkikuntakaverit. Itsellä ei siinä vaiheessa ole hirveästi tehtävissä, kertoo kehittämispäällikkö Mika Kalakoski.

Kalakoski kiittelee mukana ollutta islantilaista siitä, että tämä oli ottanut laavojen virtausreitit huomioon matkaa suunnitellessaan.

Seurue joutui viranomaisten käskystä jäämään mottiin turvallisen yöpymispaikkansa luo. Rikinkatku leijui ilmassa ja tuhkan värjäämät höyrypilvet kulkivat heidän ylitseen. Paluureitti olisi ollut täynnä mahdollisia tulvapaikkoja.

Kun vesi lähti laskemaan, seurue pääsi ajoneuvollaan siirtymään vähän matkan päähän, jossa oli motissa 40 hengen turistiryhmä oppaineen. Kalakosken mukaan turistit olivat tilanteessa hyvin rauhallisia.

– Islantilaisten viranomaisten ja oppaiden toiminta oli erittäin asiallista. Ei syntynyt minkäänlaista paniikkia, ja kohtalaisen voimakkaiden jokienkin ylitykset sujuivat hyvin.

Islantilaisia purkaukset eivät hätkäytä

Turistiryhmä ja Kalakosken seurue pääsivät vihdoin illansuussa pois jäätiköltä laaksoon, jossa pelastusviranomaiset olivat heitä vastassa. Nyt Kalakoski on jo Reykjavikissa hotellissa ja seurailee, milloin pääsee palaamaan Suomeen. Alun perin lennon oli tarkoitus lähteä huomenna, mutta tuhka siirtänee sitä.

Paikalliset eivät näytä olevan huolissaan. Kalakoski kertoo tulleensa läpi evakuoidun, aution kylän, jossa tunnelma oli erikoinen. Kuitenkin islantilaiset ovat tottuneet oman maansa luontoon:

– Purkauksen takia tuli jonkin verran vahinkoa viljelymaalle, mutta ihmiset suhtautuvat tähän tyynen rauhallisesti. Elämä on opettanut toimimaan sen mukaan, mitä luonto tarjoaa.

Katso video kuvatoimisto APTN:n välittämästä kuvasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.