Linköpingin räjähdyksen keskeltä pelastunut Toni kertoo kaaoksesta, joka seurasi iskua: ”Kuulin äitini huudot parvekkeelta"

Ruotsissa poliisi tutkii Linköpingin voimakasta räjähdystä rikollisena tekona 1:38

Linköpingin keskustassa eilen tapahtunut räjähdys vaurioitti pahoin kerrostaloasuntoja ja talojen julkisivuja. Yhteensä 109 huoneistoa koki vahinkoja räjähdyksen takia.

Isku järkytti asukkaita, mutta se ei täysin yllättänytkään, kertoo Expressen.

Räjähdyksessä pahoja vaurioita saaneen talon ensimmäisessä kerroksessa asuva Toni seisoo kotitalonsa edessä haavaside pohkeessaan.

Kotitalo on nyt murheellinen näky, mutta Toni kuvailee tapahtumia Expressinille rauhallisena.

– Sain vain joitakin naarmuja ja lasinsiruja jalkaani. Ei sen pahempaa kuitenkaan ja tällä hetkellä minulla ei ole mitään hätää, mies kertoo.

"Pelkäsin, että jääkaappi olisi kaatunut äidin päälle"

Räjähdyksen jälkeen paikan päälle syntyi hetkessä täysi kaaos. Lasten leluja, televisioita ja muuta kotien irtaimistoa lojui sikin sokin pitkin asuntoja ja käytäviä.

– Kaikki tapahtui samalla kertaa – palohälyttimetkin laukesivat ja vettä roiskui pitkin seiniä, Toni kuvailee.

Hän asuu talossa äitinsa kanssa ja kertoo, että juuri ennen räjähdystä äiti oli istuskellut asunnon parvekkeella teekupin kera. Toni itse oli asunnossa sisällä.

​​​​​​ Hän kertoo huojentuneena, miten tapahtumien keskellä kuitenkin oli tuuria.

– Äitini oli juuri tulossa sisälle asuntoon ja sitten räjähti. Kuulin äitini huudot parvekkeelta. Pelkäsin, että hänen päälleen olisi kaatunut jääkaappi tai jotain huonekaluja, mutta kun pääsin hänen luokseen, hän seisoikin parvekkeen oven karmien välissä pelästyneen näköisenä, mutta kunnossa.

"Tämä ei yllätä"

Toni pääsi äitinsä kanssa ulos talosta ja he jäivät talon etupihalle odottelemaan apua.

– Apu tuli itse asiassa yllättävän nopeasti. Kun olimme vähän rauhoittuneet pihalla, kävin myös auttamassa naapurini ulos. Sen jälkeen paikalle saapui paljon poliiseja, Toni kertoo.

– Eihän se tavanomaista ole, että tällaista sattuu Ruotsissa, mutta minulle tämänkaltainen tapahtuma ei ole mitään uutta – minähän tulen Irakista. Siellä tällainen oli päivittäistä elämää. Siksi tämä ei tuntunut mitenkään erityisen vaaralliselta.

Ruotsin poliisin mukaan räjähdys liittyi järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Se on kyllä täysin mahdollista. En ole yllättynyt. Poliiseja käy tällä alueella hyvin usein, Toni kertoo.

Hänellä ei ole tietoa, milloin talon huoneistot saadaan korjattua asumiskelvolliseen kuntoon. Asukkaita on kuitenkin tiedotettu, että he voivat palata maanantaina paikan päälle.

– Silloin päästään vähän katsomaan, mitä asioille voidaan tehdä ja ehkä me asukkaat voimme auttaa jotenkin korjaus- ja siivoustöissä.

Lue myös:

    Uusimmat