”Suomalainen mies puhuu tunteistaan, kun sopiva tilanne tulee” – miehetkin tarvitsevat tukea eron käsittelyssä

Erosta harvoin selviää yksin. 

Ero on aina kriisi ja vahva tunneprosessi, josta harvoin selviää yksin. Ystävien tuki ja joissain tapauksissa ammattiapu nousevat keskeiseen rooliin. Selviytymiskeinoja on kuitenkin lukuisia.

Kuka minä nyt olen?

”Koin vahvan identiteettikriisin: kuka minä nyt olen, kun olen eronnut, enkä olekaan enää perheellinen.

Muutin pois yhteisestä kodista, lapset jäivät entiselle puolisolle ja näin heitä vain viikonloppuisin. Niin moni asia muuttuu eron aikana peruuttamattoman paljon.

Nousee kysymys, että mitä on itsestä jäljellä, ja totta kai tunteet ovat myös hyvin repiviä. Siinä on huolta, että miten lapset ja itse tulee toimeen. Tietysti on surua menetyksestä. Sitten on häpeän tunteita, että on epäonnistunut.

Vaikka eroja tapahtuu paljon, kyllä se silti tuntui siinä tilanteessa, että olen suunnilleen ainoa, jolla menee näin. Ja sitten voi olla ihan vihan tai katkeruuden tunteitakin, kun sitä prosessia käy läpi. Ihan laidasta laitaan monenlaisia tunteita.

Aika paljon ystävieni kanssa kävin asiaa läpi ja eroryhmässä sitten vähän myöhemmin. Kävin myös jonkin verran keskustelemassa erotyöntekijän kanssa, enkä jäänyt yksin niitä pohtimaan.

Se, että sai miehenä miehen kanssa keskustella oli jotenkin helpompaa. Eroryhmässä tapasin muita, joilla on sama tilanne tai paljon pahempikin.

Kun näkee ja kuulee muiden kokemuksia, niin kyllähän se helpottaa. Se auttaa, ettei ole ainoa, jolla on samat kysymykset ja samanlaiset tunteet.

Monesti puhutaan siitä, että miehet eivät osaa puhua. Olen huomannut, että kyllä osaa ja tosi paljonkin. Olen nähnyt, että suomalainen mies puhuu tunteistaan, kun sopiva tilanne tulee.” Mies, 42, eronnut noin kahdeksan vuotta sitten

"Tarvitsin apua"

”Ei se ero minulle tullut yllätyksenä, koska lähdin suhteesta pois, mutta ex-vaimolleni se varmaan tuli vähän yllätyksenä. Mutta ei se sitä tarkoita, ettei se ollut kivutonta.

Tarvitsin apua sen takia, koska olin pettänyt toisen ihmisen luottamuksen. Minulle tuli hirveän voimakkaita syyllisyyden tunteita.

Apuna oli keskustelua, että mitkä ne syyt ovat olleet, jotka ovat johtaneet minun tekemään eropäätökseen. Ehkä joillain on kokemusta muistakin eroista, mutta varsinkin, jos ero tulee niin sanotusti ensimmäisen kerran, niin silloin se on aika iso juttu.

Se on elämänmuutos, johon ei ole osannut varautua.

Pääsin keskustelemaan erotyöntekijän kanssa, ja hän suositteli eroryhmää. Sitten kävin eroryhmässä kymmenen kertaa keskustelemassa.

Isoin hyöty on se, että tämähän ei ratkaise tuskaa tai pahaa oloa, mutta pääsee kuitenkin puhumaan muiden kanssa, joilla on samanlaisia kokemuksia.

Sitä kautta siitä on varmasti hyötyä.” Mies, 50, eronnut noin kaksi vuotta sitten

Millä keinoilla miehet selviävät erosta?

– Perinteisesti avaamalla pullon, toteaa miehille eroapua tarjoavan yhdistyksen Miessakit ry:n psykoterapeutti ja erotyövastaava Jouni Linnankoski.

– Mutta onneksi miehet tarttuvat siihen vähemmän ja vähemmän. Miehet hakevat nykyään myös apua, vaikkakin se on selvästi vielä vaikeampaa naisiin verrattuna, hän jatkaa.

Linnankoski luettelee lisäksi myös muita yleisiä selviytymiskeinoja. Soitto kaverille tai vaikka äidille tai isälle – henkilölle, johon on luottamuksellinen suhde, jotta voi puhua omasta hädästään ja ahdistuksestaan.

Hänen mukaansa yleistä on, että mies uppoutuu työhönsä entistä enemmän tai alkaa käydä pitkillä juoksulenkeillä. Tällä tavalla voi purkaa ahdistusta ja pahaa oloa.

On myös miehiä, jotka ottavat päiväkirjan esiin ja kirjoittavat siihen omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Keinoja on lukuisia, mutta ammattiapu on psykoterapeutin mukaan hyvä keino.

– Erotilanteessa on tärkeää päästä jäsentämään omaa tilannettaan ja niitä kaoottisia tunteita, joita sisällä liikkuu.

Saatavilla monipuolista tukea erokriisiin

Miessakit ry tarjoaa miehille tukea ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä. Miehillä on mahdollisuus saada keskusteluapua puhelimitse tai sähköpostilla, neuvontaa ja vertaistukea.

Tukihenkilöt ja erotyöntekijät keskustelevat miesten kanssa kysymyksistä, joita herää parisuhteen päättyessä, eroprosessissa ja eron jälkeen.

Miehille on eroryhmiä ja he voivat käydä henkilökohtaisissa tapaamisissa erotyöntekijän kanssa. Uutena tukimuotona alkaa maaliskuussa myös erochatti netissä. Kaikki toiminta on miehille ilmaista.

– Suurin osa miehistä kertoo, että eroryhmissä käymisellä on ollut selkeästi eteenpäin auttava vaikutus. Erokriisissä ollut ahdistus ja pahin on voitettu, psykoterapeutti Linnankoski kertoo.

Linnankosken mukaan noin 300 miestä osallistuu erilaiseen tukitoimintaan vuositasolla. Tähän lukuun voi lisätä vielä puhelinneuvontaan yhteyttä ottavat miehet, joista ei ole saatavilla tarkkaa lukumäärää. Erotyöntekijöiden yhteenlaskettu tukitehtävämäärä on yli 1 000 vuodessa.

Miten sydänsuruista selviää? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat