Suomalainen Jarmo on keskellä Egeanmeren järistyksen tuhoja, näki romahtaneet talot ja "minitsunamin" – nyt paikalliset pelkäävät jälkijäristystä: "Kotinsa menettäneet ihmiset ovat epätoivoisia ja itkevät kaduilla"

Egeanmerellä tapahtunut voimakas maanjäristys romahdutti kokonaisia taloja Kreikan Samosilla. Saarella ravintolaa ja hotellia pitävä suomalainen Jarmo Salsoila kertoo, että paikalliset pelkäävät nyt jälkijäristystä.

Saaren luoteisosassa sijaitsevassa Karlóvasin kaupungissa elävä Salsoila kertoo, että järistyksestä järkyttyneet ihmiset ovat kokoontuneet ulos toreille uuden maanjäristyksen pelossa.

– Paikalliset seismologit ovat sanoneet, että odotetaan jopa 6,8 richterin jälkijäristystä. En tiedä onko se lähitunteina- vai päivinä, mutta tämän yön ainakin joutuu nukkumaan ulkosalla, mies sanoo.

Alkuperäisen, Samosin saaren tuntumassa tapahtuneen maanjäristyksen on kerrottu olleen voimakkuudeltaan 6,7. Järistys on tuntunut sekä Kreikassa että Turkissa. Kreikassa järistys on tuntunut muun muassa myös Kreetan saarella ja pääkaupunki Ateenassa saakka.

– Olen puhunut paikallisten iäkkäiden ihmisten kanssa, ja kaikki sanovat, etteivät ole ikinä elämässään kokenut tällaista. Ihmiset ovat asuneet täällä maanjäristysherkällä saarella kymmeniä vuosia, eikä kukaan muista tällaista tapahtuneen, Salsoila sanoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

"He miettivät, missä nukkuvat ensimmäisen yön"

Turkissa järistys on aiheuttanut laajoja tuhoja ainakin yhdessä maan suurimmista kaupungeista, Izmirissä. Kaupungista levinneissä kuvissa näkyy sortuneita rakennuksia. Maan terveysministerin mukaan ainakin 6 ihmistä on kuollut ja 200 loukkaantunut.

Salsoilalla ei ole tietoa siitä, onko järistys vaatinut kuolonuhreja Samosin saarella. Loukkaantuneita hänen mukaansa kuitenkin on. Järistys on myös romahduttanut kokonaisia taloja.

– On tapauksia, joissa talo romahti pahasti ja on täysin asumiskelvoton.

– Kotinsa menettäneet ihmiset ovat epätoivoisia ja itkevät kaduilla. He miettivät, missä nukkuvat ensimmäisen yön.

Uudemmat rakennukset ovat Salsoilan mukaan säästyneet pahimmilta tuhoilta. Esimerkiksi hänen omassa kodissaan järistys vain läikytti akvaariota ja aukoi keittiön kaappien ovia.

Järistys oli silti voimakas. Salsoila kertoo itsekin säikähtäneensä luonnomullistusta. Hän oli järistyksen alkaessa rannalla, ja todisti samalla, miten se aiheutti "minitsunamin".

– Minua pelotti meren äärellä oleminen, kun näin miten meri lähti vetäytymään.

Salsoila kertoo, että vesi palasi jonkin ajan kuluttua noin metrin tai kahden korkuisena aaltona ja tuli pitkälle rantaan.

– En jäänyt katsomaan, vaan otin pyörän alle ja lähdin karkuun, mies sanoo.

Video: Tsunamin nostattama vesi tulvii kaduille.

0:55


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja