Välimerellä ankara maanjäristys – miljoonakaupungissa sortunut rakennuksia Turkissa, yli 10 kuollut ja yli 400 loukkaantunut

Kreikassa Egeanmerellä Samoksen saaren tuntumassa on tapahtunut maanjäristys, jonka voimakkuus on ollut 6,7. Järistys on tuntunut sekä Kreikassa että Turkissa. Useita ihmisiä on kuollut.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut jopa suurempi, 7,0.

Useita ihmisiä on kuollut. Turkissa ainakin 12 ihmistä on kuollut ja yli 400 loukkaantunut, kertovat Turkin hätätilaviranomaiset. Uhrimäärän pelätään vielä kasvavan.

Kreikalle kuuluvalla Samoksen saarella puolestaan on kerrottu tähän mennessä kahden ihmisen kuolemasta. Kaksi nuorta kuoli muurin sorruttua järistyksen seurauksen, kertovat pelastusviranomaiset.

Uutistoimisto AFP kertoo, että mediatietojen mukaan Vathyn kylässä kuolleet nuoret olisivat 15- ja 17-vuotiaita. He olivat olleet onnettomuushetkellä matkalla koulusta kotiin.

Lisäksi kreikkalaisviranomaiset kertovat neljän ihmisen loukkaantuneen järistyksen vuoksi.

Ehkä pahinta tuhoa on syntynyt Izmirin kaupungissa, jossa kerrotaan 20 rakennuksen sortuneen. Izmir on yksi Turkin suurimmista kaupungeista.

Kreikassa järistys on tuntunut muun muassa Kreetan saarella ja pääkaupunki Ateenassa asti.

– Useat rakennukset ovat vahingoittuneet, sanoi Samosin saaren apulaispormestari Michalis Mitsios.

Järistyksestä hyökyaalto

Paikallisen televisiokanavan mukaan maanjäristys on aiheuttanut Samosin saarelle "minitsunamin" ja rakennusvahinkoja.

Myös Turkissa havaittiin hyökyaalto, joka tallennettiin useille videoille. Ne levisivät aluksi Twitterissä ja myöhemmin myös kansainvälisten kuvatoimistojen levittäminä.

Turkkilaismedia Daily Sabahin mukaan järistys aiheutti Izmirin maakunnassa sijatsevassa Seferihisarissa tulvintaa kaduilla.

Järistys tuntui Turkin suurissa kaupungeissa

Turkissa järistys on tuntunut etenkin maan länsirannikolla.

Turkin median mukaan maanjäristys on aiheuttanut tuhoja ainakin yhdessä Turkin suurimmista kaupungeista, Izmirissä. Turkkilaisen median kuvissa näkyy Izmirin sortuneita rakennuksia. Monet ihmiset ryntäsivät paniikissa ulos kodeistaan järistyksen alkaessa.

Järistys on tuntunut myös Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa, kertoo turkkilaismedia.

Izmirin pormestarin mukaan noin 20 rakennusta kaupungissa on sortunut, kertoo turkkilainen uutistoimisto Anadolu Ajansi. Ihmisiä oli iltapäivällä loukussa raunioissa, kertoo maan ympäristöministeri Murat Kurum.

Izmirin maakunnan asukas Zeki Soysal kertoi Turkin CNN:lle, että hän pääsi ulos toimistorakennuksesta juuri ennen kuin se sortui.

–  Rakennuksessa oli vanhempi nainen, mutta saimme hänet ulos, hän sano CNN:lle.

Soysalin mukaan lähistöllä on toinen rakennus, josta yritettiin haastattelun hetkellä saada ihmisiä ulos.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan maanjäristys tapahtui vain noin 10 kilometrin syvyydessä, kertoo uutiskanava CNN. Tästä syystä järistys tuntui maanpinnalla voimakkaana järistyksen keskipisteen ympäristössä.

Turkin hätätilavirasto oli mitannut uutiskanavan mukaan maanjäristyksen syvyydeksi 17 kilometriä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut apua kaikilla mahdollisilla tavoilla, joita valtiolla on käytössään.

Turkin ulkoministeriö kertoo, että Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias oli soittanut turkkilaiskollegalleen Mevlüt Cavusoglulle toivottaakseen hänelle kaikkea hyvää. Ministeriön mukaan kumpikin ulkoministeri painotti olevansa valmis auttamaan toistaan, jos tarve vaatii.

Maiden välit kiristyivät loppukesästä Turkin maakaasuetsintöjen vuoksi.

Video: Järistys nostatti pienen tsunamin – vesi tulvii kaduille

0:55

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja