Voimakkaan maanjäristyksen jälkeen raportoitu lukuisista jälkijäristyksistä – silminnäkijä kuvailee pelottavaa tilannetta: "Kovia ääniä kuului kaikkialta"

Näin silminnäkijä kuvailee "hyvin pelottavaa järistystä" – satoja on kuollut ja loukkaantunut Turkissa ja Syyriassa 1:59
Näin silminnäkijä kuvailee "hyvin pelottavaa järistystä" – satoja on kuollut ja loukkaantunut Turkissa ja Syyriassa

CNN:n mukaan tilanne Turkissa on katastrofaalinen viimeöisen ja hyvin voimakkaan maanjäristyksen jälkeen. 

Maanantai ja uusi viikko ovat valjenneet Turkissa ja sen naapurimaissa karmealla tavalla. Viime yönä Etelä-Turkkia ravisutteli voimakas maanjäristys, joka on aiheuttanut valtavaa tuhoa myös Syyriassa. 

Turkin valtion katastrofiviraston mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut 7,4. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGSin mukaan järistyksen magnitudi oli 7,8.

– Olin nukkumassa, kun vaimoni yhtäkkiä herätti minut. Järistys oli hyvin raju, hyvin pelottava. Kovia ääniä kuului kaikkialta.

– Meni melkein kaksi minuuttia, ennen kuin tärinä lakkasi, Ihsan Cetintas Diyarbakir kuvailee. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten silminnäkijät kuvailevat maanjäristystä ja sen aiheuttamia tuhoja. 

Satoja kuollut ja loukkantunut

Kuolonuhrien määrä on kasvanut aamun mittaan sadoilla. Kuolleita on ja loukkaantuneita raportoidaan olevan satoja ja luvut tarkentuvat jatkuvasti. 

Istanbulissa tilannetta seuraavan CNN:n toimittajan Jomana Karadshehin mukaan pelastusviranomaiset tekevät jatkuvasti töitä pelastaakseen ihmisiä rakennusten raunioista. 

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGSin mukaan maata ravisuttelevan maanjäristyksen jälkeen on raportoitu liki 20 jälkijäristyksestä. Asiantuntijat kertovat CNN:lle voimakkaat jälkijäristykset voivat jatkua vielä tulevina tunteinakin. 

Kansalaiset pelkäävätkin rakennusten uusia romahduksia jälkijäristysten voimasta.

MTV Uutiset seuraa maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja tässä artikkelissa

Karadshehin mukaan maa ei olisi valmis käsittelemään näin valtavaa luonnonkatastrofia – siitäkin huolimatta, että maanjäristykset eivät ole Turkissa uusi asia. Viimeöinen järistys on kuitenkin yksi voimakkaimmista yli 100 vuoteen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Turkki sanoo, että tämä on tason neljä hätätilanne. He ovat aktivoineet kaikki etsintä- ja pelastusryhmänsä, jotka tarjoavat myös lääkeapua ja tukea uhreille. 

– Ja heidän on tietysti suoja monille ihmisille, joiden kodit ovat tuhoutuneet, Karadsheh kuvaa surkeaa tilannetta.

Turkki on pyytänyt kansainvälistä apua katastrofin keskellä. Israelin puolustusministeri Yoav Galantin mukaan maa valmistautuu antamaan apua. Kuten presidentti Sauli Niinistö, myös Israelin puolustusministeri välitti suruvalittelunsa Turkin kansalaisille. 

Tällaista tuhoa voimakas maanjäristys sai aikaan Turkissa 1:52
Katso videolta, millaista tuhoa maanjäristys sai aikaan Turkissa. 

Lue myös:

    Uusimmat