Vuoristokylän asukas menetti Marokon maanjäristyksessä vaimonsa ja neljä lasta: "Haluan vain pois tästä maailmasta"

Marokossa pelastusmiehistöt taistelevat aikaa vastaan maanjäristyksestä eloojääneiden löytämiseksi 1:39
Marokossa pelastusmiehistöt taistelevat aikaa vastaan maanjäristyksestä eloojääneiden löytämiseksi

Marokon maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut tänään jo yli 2 100:n. Yhteensä kuolonuhreja on tähän mennessä maan sisäministeriön mukaan 2 122. Lisäksi päälle 2 400 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Loukkaantuneista useat ovat kriittisessä tilassa.

Myöhään perjantai-iltana paikallista aikaa sattuneen järistyksen keskus sijaitsi runsaat 70 kilometriä lounaaseen turistien suosimasta Marrakechin kaupungista. Lähellä järistyksen keskusta maaseudulla kokonaisia kyliä sortui maan tasalle.

– Olen menettänyt kaiken. En voi sille enää mitään: haluan vain pois tästä maailmasta ja surra, kertoo Moulay Brahimin vuoristokylässä asuva Lahcen, jonka vaimo ja neljä lasta kuolivat järistyksessä.

Pelastustyöntekijät olivat tänään jo löytäneet Lahcenin kahden tyttären ruumiit, mutta vaimon ja pojan ruumiit ovat edelleen kodin raunioiden alla.

Toinen Moulay Brahimin kylän asukas, Bouchra, kuivasi kyyneleitä huiviinsa seuratessaan miten järistysuhreille kaivettiin hautoja.

– Näin maanjäristyksen aiheuttaman hävityksen ja tärisen edelleen. Se oli kuin tulipallo, joka nielaisi kaiken tieltään. Kaikki täällä ovat menettäneet perheenjäseniään sekä meidän kylässämme että muualla alueella, Bouchra kertasi itkien.

Järistyksen voimakkuus oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan 6,8, mikä oli Marokossa voimakkain yli vuosisataan.

Marokkoon julistettiin eilen kolmen päivän suruaika järistyksen vuoksi.

Ihmiset nukkuvat edelleen kaduilla

Myös Marrakechissa tunnelmat ovat epätoivoiset. Ihmiset eivät ole uskaltaneet palata koteihinsa jälkijäristysten pelossa ja olivat nukkuneet jo toisena yönä kaduilla.

– Katsokaa, missä kaikki nämä ihmiset nukkuvat. Ei meitä kukaan auta: taloissamme on halkeamia tai ne ovat tuhoutuneet, kuten tyttäreni talo, joka romahti. Me olemme kaaoksessa, puuskahtaa kaupungissa asuva Fatema Satir.

Marrakechin historiallinen keskusta kuuluu YK:n kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteisiin. Alustavien tietojen mukaan keskusta on kärsinyt vahinkoja, mutta tuhojen laajuus ei ole vielä tiedossa. Historiallisen moskeijan kerrotaan vaurioituneen Marrakeshin vanhassa kaupungissa.

Ei tietoa suomalaisuhreista

Yli 90 suomalaista on lauantai-iltaan mennessä tehnyt matkustusilmoituksen Marokkoon, kerrotaan ulkoministeriön viestinnästä.

Ulkoministeriölle ei toistaiseksi ollut tullut tietoon, että suomalaisia olisi loukkaantunut perjantain maanjäristyksessä.

Ministeriö kehotti päivitetyssä Marokon matkustustiedotteessaan maassa matkustavia suomalaisia seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan Marokon viranomaisten ohjeita.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi eilen X-viestipalvelussa, että Marokossa on arviolta noin 200 suomalaista.

Ranskalainen asiantuntija Philippe Vernant varoittaa, että jälkijäristyksiä voi olla odotettavissa ja ne voivat johtaa aiemman järistyksen jo ennestään heikentämien rakennusten sortumiseen.

Punainen Risti on varoittanut, että vahinkojen korjaaminen voi viedä vuosia.

Perjantainen järistys oli tuhoisin Marokossa sitten vuoden 1960 järistyksen, joka tuhosi Agadirin kaupungin. Järistyksessä kuoli tuolloin yli 12 000 ihmistä eli noin kolmannes kaupungin silloisesta väestöstä.

Lue myös:

    Uusimmat