Suomalainen innovaatio: Parisuhde paremmaksi pelaamalla?

Parisuhdepelejä on monenlaisia. Suomessa on kehitetty uusi peli, jossa tekeminen ei tapahdu pelilaudalla, vaan arjessa.

Suomalainen Olento Games on kehittänyt Unelmatallin kanssa uuden WeDidIt-pelin, jonka tarkoituksena on parantaa parisuhdetta. Peli-termi voi hämätä, sillä peliä ei pelata netissä tai laudalla, vaan oikeassa arjessa.

Aluksi rekisteröidytään; tämän jälkeen tehdään parisuhteesta analyysi.

– Sitten lähetät haasteen kumppanillesi, joka tekee samanlaisen analyysin. Siinä vaiheessa, kun kumpikin on tehnyt analyysin, näette, mitä mieltä toinen on ollut, kertoo Susanna Toropainen Unelmatallista.

WeDidIt-pelin taustalla vaikuttavat life coachin neuvot. Viitekehyksenä ovat Toropaisen mukaan kognitiivinen käyttäytymistiede, positiivinen psykologia ja ratkaisukeskeisyys. Pelissä ei ole väliä sillä, onko kyseessä homo- vai heteropari.

Ei mennä nettiin?

Alkukartoituksen jälkeen on aika asettaa tavoitteita. Sitten aletaankin toteuttaa arjessa niitä asioita, jotka vievät kohti onnellisempaa parisuhdetta.

– Eli ei mennä nettiin ja ruveta pelaamaan siellä, vaan tehdään kartoitus, ja kartoituksen perusteella tulee kategorioita. Kategorioista tulee tehtäviä. Valitset tehtävät, jotka lähetät kumppanillesi. Ja kumppanin tulee tehdä ne, Toropainen kuvailee.

Monet parisuhdepelit ovat kysymyspohjaisia: esimerkiksi englanninkielisessä Authenticity-pelissä kysytään, uskotko Jumalaan ja jos kumppanisi sanoisi "rakastan sinua", vastaisitko samalla mitalla huolimatta siitä, ettet ole vielä valmis tunnustamaan rakkauttasi. Pelissä pitää myös esimerkiksi imitoida kumppaniaan. Väestöliiton I Love Samarakas -peli toimii lautapelinä: pariskunnille on suunnattu pelissä yli 200 kysymystä. Teemoja pelissä ovat rakkaus, me ja muut, me kaksi, unelmat, olemme eri mieltä ja läheisyys. Samantapainen I Love Leikki -peli pureutuu pariskunnan seksielämään: kysymyksiä kysytään intohimosta, kosketuksesta, fantasioista ja haaveista.

WeDidIt-pelissä valitaan tehtäviä, joista jokaista ei ole pakko tehdä; osasta saa kieltäytyä. Syytä ei tarvitse kertoa, mutta aina on mahdollista, että hieronnasta tai tiskaamisesta kieltäytyminen johtaa hedelmälliseen keskusteluun parin toiveista ja haluista.

Lautapelillä suhde paremmaksi?

Tacticin Parisuhdepeli-niminen lautapeli tutustuu muun muassa pariskunnan rakkauteen, rahaan ja työasioihin. Peliin voi ottaa osaa useampikin pari. Kumppanin hyvin tunteva pelaaja saa ruusuja. Kimpassa-nimisessä pelissä täytyy saada kolme vastausvaihtoehtoa samaan järjestykseen oman kumppanin kanssa, muuten ei pääse etenemään pelilaudalla.

Lyhyen lautapelin sijaan WeDidIt kestää 30 päivää, mutta pelaaminen tapahtuu kymmenen päivän sykleissä: ensimmäisten tehtävien suorittamiseen on aikaa kymmenen päivää. Tämän jälkeen tehdään uusi analyysi ja tutkitaan, onko tilanne parisuhteessa muuttunut.

Pelaaja voi valita, haluaako viestin vielä tekemättä olevista tehtävistä joka päivä vai esimerkiksi kolme kertaa kymmenen päivän aikana.

– Käytännössä saat joka aamu viestin, joka kertoo, että tätä sykliä on nyt kuusi päivää jäljellä ja sinulla on nämä tehtävät vielä tekemättä. Kymmenen päivän syklin jälkeen tulee ikään kuin tulostaulu: kuinka paljon tehtäviä on tehty? Sitten pystyy arvioimaan uudestaan jokaisen kategorian, kuten onko kotityökategoria lähtenyt paranemaan ja miten onnellisuus suhteessa siihen, Olento Gamesin Peeter Lange kuvaa.

– Näin päästään kokeilemaan erilaisia tehtäviä, joista ihminen on ehkä kuvitellut, että tämä tuo onnellisuutta parisuhteeseen. Kun pääsee kokeilemaan tehtävää, toteaa, ettei se tuonutkaan onnea. Idea on se, että menetelmän jälkeen on löydetty kaikista tärkeimmät asiat parisuhteeseen. Asiat, joista on todettu, että ne toivat onnellisuutta.

Muutama tehtävä per kategoria kuulostaa vähältä, mutta Langen mukaan liian monta suoritettavaa asiaa kerralla johtaisi helposti ähkyyn ja sitä kautta luovuttamiseen.

– Tehtävien määrä pysyy sellaisena, joka on miellyttävä ja mielekäs tehdä. Tehtävä voi olla pienestä, kuten pusu, kun tulee kotiin, johonkin suureen: illallisen suunnittelemiseen puutarhassa, Lange kuvaa.

– Siellä on myös negatiivisia asioita. Tupakoi vähemmän, nuuskaa vähemmän, kiroile vähemmän. Toivomukset eivät välttämättä ole positiivisia.

Miehillä ja naisilla hyvin erilaisia toiveita

Netistä löytyy muitakin parisuhdepelejä. Facebookissa toimiva RelationshipGames-parisuhdepeli on suunniteltu kipinän lisäämiseksi arkeen. Pelissä tulee vastailla omaa kumppania koskeviin kysymyksiin, ja oikeista vastauksista saa palkintoja.

WeDidIt-pelin pelaamisen aloittamiseen ei tarvita ongelmaa. Toropaisen mukaan kumppani voi vain haluta, että ennestään mukavasti olevassa suhteessa asiat olisivat paremmin.

– Miehillä ja naisilla saattaa olla hyvin erilaisia toiveita: jollekin voi olla tärkeää, että kun me kävellään kaupungilla, sä pidät mua kädestä kiinni. Ja toinen on sitä mieltä, että nyt suihinottohommiin. Nämä kaksi asiaa saattavat olla samanlaisessa vaakakupissa, mutta kumpikin näkee ne ihan eri tavalla, Toropainen sanoo.

– Toiselle rakkaudenosoitus on se, että pidät kädestä kiinni, toiselle se, että tekee ruokaa. Joku siivoaa kotia. Tällaisten asioiden nostaminen esille saattaa tuottaa hyvää keskustelua. Toki ristiriitoja, myös oivalluksia: hei, tämä suhde voikin olla siitä kiinni, että otan joka päivä roskapussin mukaan ja pudotan sen roskikseen. Ja meillä on yhtäkkiä paljon parempaa!

Suuntana maailma

WeDidIt-peli on tarkoitettu pariskunnille ja parisuhteeseen. Esimerkiksi englanninkielisestä Do Tell -pelistä on olemassa koko perheen versio. Do Tellin tarkoituksena on saada tietää, mitä omalle perheelle kuuluu. Keskusteluja käydään muun muassa koulusta, työstä ja tietokoneenkäytöstä.

Langen mukaan on mahdollista, että tulevaisuudessa myös WeDidIt-pelistä tulee erilaisia versioita. Englannin- ja saksankieliset versiot ovat jo kehitteillä, samoin puhelinsovellus.

– Nyt lähdetään länsimaista liikenteeseen. Jos peliä lähdetän viemään esimerkiksi Aasiaan, tulee kulttuurieroja, jolloin ei voida enää toimia samalla pohjalla, Lange kuvaa.

Myös jatkopelistä on ideoita: kun pari on löytänyt onnea tuottavat asiat, jatkopelissä niitä voisi jalostaa edelleen tai valita jälleen uusia tehtäviä. Susanna Toropainen vakuuttaa, että tehtäviin sitoutuminen muuttaa ihmistä.

– Jos sitoutuu peliin ja tekee tehtäviä, joita kumppani antaa, ja on itselleen rehellinen, muutos on väistämätön. Se on vääjäämätöntä. Se, että pelastuuko parisuhde tai tuleeko siitä parempaa, sitähän ei tiedä. Joskus voi olla parempi erota. Huomataan, että hei, me ei puhuta ollenkaan samaa kieltä, Toropainen sanoo.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat