Suomalainen EU-komission ilmasto-osastoa vetävä Elina Bardram: Paluuta hiilitalouteen ei Trumpista huolimatta ole – "Uusi talous tulee olemaan vihreä talous"

EU:n johtava ilmastoneuvottelija Elina Bardram katsoo, että EU on siirtynyt uudella tavalla vetovastuuseen ilmastonmuutoksen torjunnassa Yhdysvaltain ilmoituksen jälkeen vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Bardramin mukaan ilmastopolitiikasta on tullut peruuttamattomasti osa talouskehitystä, ulkosuhteita ja valtavirta-ajattelua kaikilla sektoreilla.

Bardram on toiminut nykyisessä tehtävässään Euroopan komission ilmastopääosaston kansainvälisen yksikön päällikkönä viisi vuotta. Hän on henkilö, joka on istunut edustamassa EU:ta kansainvälisissä ilmastoneuvottelupöydissä.

Hänen mukaansa paitsi Pariisin ilmastosopimus, myös siirtymä vähähiilitalouteen on peruuttamatonta.

– Siitä huolimatta, että jotkut, kuten Trumpin hallitus kannustaa hiileen investointia, niin sitä ei enää tapahdu, koska se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Uusi talous tulee olemaan vihreä talous, Bardram sanoo.

Puheista toimintaan

Painopiste ilmastonmuutoksen torjunnassa on siirtymässä puheista ja neuvotteluista toimintaan.

Bardram keskittyy tiiminsä kanssa jatkossa yhä enemmän kahdenvälisiin suhteisiin ja komission uuden ”vihreän diilin” ulkoisiin aspekteihin.

EU-komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin esittämän vihreän diilin tarkoitus on vauhdittaa ympäristö- ja ilmastoasioita EU:ssa.

– Me jaamme EU:n osaamisen ja teknologiaratkaisumallit muiden kanssa yhteishyödyllisellä tavalla, Bardram sanoo.

Miten Suomi pääsee ilmastotavoitteisiinsa? 7:45
Miten Suomi tulee saavuttamaan ilmastotavoitteensa?

Tärkeätä olisi Bardramin mukaan linjata kaikki EU:n ulkopolitiikan instrumentit edesauttamaan ilmastotoimintaa.

– Ilmastotoiminta ei ole enää pelkästään ekologista toimintaa, vaan me puhumme teollisuuden murroksesta, energiasektorin uudelleenjärjestelyistä ja täysin uudenlaisesta infrasta.

– Tämä on uudentyyppinen talousvallankumous, mutta jos haluamme, että me pystymme 1,5 tai jopa 2:n asteen rajaamiseen, niin tämän pitää olla selkeä keskeinen prioriteetti kaikessa meidän ulkoisessa toiminnassa, hän sanoo.

USA irtaantuu Pariisin sopimuksesta vuoden päästä

Yhdysvallat antoi maanantaina YK:lle virallisen ilmoituksen vetäytymisestään Pariisin ilmastosopimuksesta. EU on siirtynyt uudella tavalla vetovastuuseen ilmastonmuutoksen torjunnassa, sanoo Bardram.

– Onneksi me emme ole siinä vetovastuussa yksin. Tällä hetkellä meillä on hyvä yhteistyökanavat Kiinan ja Kanadan kanssa. (Pääministeri Justin) Trudeaun hallitus tulee olemaan tärkeässä roolissa, kun viedään Atlantin yli liittyvää toimintaa eteenpäin. Eli kaikki maat, USA:ta lukuun ottamatta, jotka allekirjoittivat Pariisin sopimukset, ovat edelleen mukana ja tämä universaali liike on peruuttamaton.

Vuoden kuluttua Yhdysvallat ei ole Pariisin sopimuksen jäsen. Bardram katsoo, että Yhdysvaltojen päätös irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta ei heikennä sopimuksen asemaa.

– USA:lle on ovi aina auki. Pariisiin sopimukseen pystyy liittymään aika nopeasti riippuen siitä, millaista ratifiointimallia itse osapuolimaa käyttää, hän sanoo.

Bardram vastaanotti tänään Vuoden 2020 yhteiskuntatieteilijä -tunnustuksen Helsingissä. Sen jakaa vuosittain Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) .

Lue myös:

    Uusimmat