Mainos

Trumpin valinta varjosti Marokon ilmastokokousta - Muut maat jatkavat ilmastotoimia

Tänään Marokossa päättyvää YK:n ilmastokokousta on varjostanut Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi.

Trump on uhannut Yhdysvaltain eroavan Pariisin ilmastosopimuksesta. Marokon kokouksessa hyväksyttiinkin julkilausuma, jossa muiden valtioiden edustajat vakuuttavat jatkavansa Pariisin sopimuksen toteuttamista.

– Ilmastomme lämpenee huolestuttavaa ja ennätyksellistä vauhtia. Meidän velvollisuutemme on toimia nopeasti. Kunnioitamme hyväksymäämme Pariisin sopimusta ja vahvistamme sen toteuttamisen, lausui Marokon ilmastolähettiläs Aziz Mekouar.

Joukkopakoa sopimuksesta ei odoteta

Suomen ympäristöministerin mukaan huoli Yhdysvaltain jatkotoimista on vähentynyt kokouksen aikana.

– Huoli on hälventynyt siltä osin, että täällä on vahva halu viedä eteenpäin niitä ilmastotoimia, mitä kukin maa on luvannut. Ilmastonmuutos ei pysähdy yhden maan vaaleihin eikä ilmastonmuutoksen vastainen tärkeä työ saa pysähtyä niihin, sanoo Marokon kokoukseen osallistuva ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.).

– Yksikään maa ei ole täällä ilmoittanut seuraavansa Yhdysvaltoja, jos se eroaa Pariisin sopimuksesta. Mitään joukkopakoa ei siis ole odotettavissa, iloitsee Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Fossiilisista luopuminen keskusteluttaa

Tiilikainen kertoo, että kokouksessa on saatu sovittua myös Pariisin sopimuksen toteuttamiseen liittyvistä asioista.

– On edistytty siinä, miten saadaan erilaisten maiden ilmastotoimet yhteismitallisiksi ja helpommin arvioitaviksi. Uskon myös, että sopeutumisrahoituksesta saavutetaan vielä illan mittaan sopu tai ainakin edistysaskeleita.

– Se on jälleen kerran ollut pettymys, että haavoittuvimpien maiden rahatarpeet ovat jääneet jalkoihin. Jos rikkaat maat eivät osallistu ilmastotoimien rahoitukseen, lasku lankeaa kaikkein köyhimmille maille. Siihen sen sijaan voi olla tyytyväinen, että täällä keskustellaan yhä enemmän fossiilisista polttoaineista luopumisesta, summaa Kaisa Kosonen kokouksen annin.

Tänään 47 haavoittuvien maiden ryhmään kuuluvaa valtiota ilmoitti siirtyvänsä käyttämään vain uusiutuvaa, kotimaista energiaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Kiina lupaa jatkaa ilmastotoimia

Kiinan pääneuvottelija sanoi Kiinan jatkavan ilmastotoimia ja pyrkimistä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa.

– Uskomme, että ilmastonmuutoksen torjuminen, jota vaaditaan Pariisin sopimuksessa, ja sen määrittelemät tavoitteet ja toimet pysyvät muuttumattomina. Kansainvälinen linja on peruuttamaton ja siirtyminen kohti vähähiilistä taloutta jatkuu, ilmoitti Kiinan pääneuvottelija Xie Zhenhua.

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs vakuutti, että presidentistä huolimatta yritykset uskovat puhtaaseen energiaan.

– Yhdysvaltojen yritysjohtajat ovat lähes yksimielisiä siitä, että siirtyminen puhtaaseen energiaan tuottaa valtavasti taloudellisia kasvumahdollisuuksia ja siirtyminen puhtaaseen energiaan on väistämätöntä, uskoo Yhdysvaltain ilmastolähettiläs Jonathan Pershing.

Eilen ilmastotutkijat varoittivat, että jälleen rikotaan ennätyksiä: tästä vuodesta on tulossa mittaushistorian lämpimin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.