Suojaudu röyhkeiltä rengasrosvoilta: Tällä tempulla voit saada varkaan luovuttamaan

Näin suojaudut automurroilta, varkauksilta ja ilkivallalta 0:41
Katso videolta, kuinka voit suojautua automurroilta, varkauksilta ja ilkivallalta.

Vakuutusyhtiö varoittaa aiempaa häikäilemättömämmistä rengasvarkaista.

Poliisille tehdään vuosittain noin 800 rikosilmoitusta varastetuista renkaista. Ilmoituksissa näkyy selkeä piikki keväisin ja syksyisin renkaanvaihtosesongin ollessa kuumimmillaan.

Pohjola Vakuutus kertoo tiedotteessaan, että lähes joka toisessa tapauksessa renkaat on viety varastosta.

– Häkkivarasto toimii valitettavasti rengasvarkaalle näyteikkunan tavoin. Tyypillisesti taloyhtiöiden varastot ovat vartioimattomia, eikä erillistä valvontajärjestelmääkään ole, joten ehkä juuri siksi varastot ovat niin otollinen paikka rengasvarkaille, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo tiedotteessa.

Toiseksi yleisimmin, noin joka neljännessä tapauksessa, rengasvaras iskee pysäköityyn autoon ja vie renkaat suoraan sen alta. Kun omistaja palaa autolleen, löytää hän sen keikkumasta pukkien tai tiiliskivien varasta ilman renkaita.

– Se kertoo, että toiminta on hyvin suunnitelmallista ja röyhkeää.

Vahingot jopa tuhansia euroja

Taloudellisen haitan lisäksi autoilija voi joutua odottamaan uusia vanteita viikkoja, jos kyseessä on esimerkiksi valmistajan alkuperäisvanteet.

Varkaat ovat kiinnostuneita erityisesti arvokkaammista merkkirenkaista alumiinivanteilla, mikä nostaa myös taloudellisen vahingon määrää huomattavasti.

– Kalleimmat korvaamamme vannesarjat ovat olleet Porsche Panameran, Cayennen ja Taycanin, jotka ovat maksaneet 4 000 euron molemmin puolin. Myös Audin ja Jaguarin vannesarjat ovat nousseet kalleimmillaan 2 000 euron suuruusluokkaan, Hiljander kertoo.

Näin voit suojautua

Hiljander kehottaa erityisesti arvokkaammilla aluvanteilla varustettujen merkkirenkaiden omistajia dokumentoimaan ne mahdollisimman huolellisesti.

– Auton omistajan kannattaa dokumentoida renkaat ja vanteet mahdollisimman huolellisesti. Suosittelen ottamaan valokuvat ja kirjaamaan ylös renkaan merkin, mallin ja koon. Lisäksi arvokkaat kevytmetallivanteet olisi hyvä yksilöidä vanteen sisäpuolelle tehdyllä kaiverruksella. Näillä toimenpiteillä hankaloitetaan jo huomattavasti varastettujen renkaiden jälleenmyyntiä, Hiljander sanoo.

Renkaat voi suojata myös lukkopulteilla, joita käytetään tavallisten kiinnityspulttien tapaan. Lukkopultin saa avattua vain yksilöidyllä avainhylsyllä.

– Lukkopultti hankaloittaa varkaiden toimintaa jo todella paljon. Jos haluaa pelata varman päälle, kahden eri sarjan lukkopultin käytön pitäisi viimeistään saada rikolliset luovuttamaan varkausaikeensa, Hiljander sanoo.

Renkaita ei pidä myöskään nostaa terassille tai autokatokseen esille vaihtoa odottamaan, sillä vakuutusyhtiön mukaan ammattivarkaat kiertävät rauhallisillakin asuinalueilla.

Lähde: Pohjola Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat