Suojatteina liuta supertähtiä – pituushyppääjä Kristian Bäck huippuvalmennukseen

Kristian Bäck: En ole tekemässä protestia, mutta valmentaja haluaa 1:44

Kahdesti Suomea EM-tasolla edustanut Kristian Bäck, 22, vaihtaa englantilaisen huippuvalmentajan alaisuuteen. Bäckin valmennusvastuun ottaa Frank Attoh, 62, joka on valmentanut useita yleisurheilun arvokisamitalisteja.

Ylälaidan videolla pettyneen Bäckin kommentit EM-kisoissa kesällä.

Bäckin ja Attohin valmennussuhde alkaa suomalaishyppääjän aloitteella. Yhteistyöstä sovittiin viikon vaihteessa Lontoossa, jolloin Bäck kävi harjoittelemassa tulevan valmentajansa johdolla.

– Halusin kokeilla jotain uutta. Uusien asioiden oppiminen kehittää minua, Bäck perustelee valmentajan vaihdosta, Bäck avaa.

Attoh on valmentanut urallaan ennen Bäckiä yleisurheilun pituushypyn ja kolmiloikan huippunimiä. Englantilaisvalmentajan alaisuudessa harjoitteli vuosia brittiläiset EM-, MM- ja olympiavoittaja Greg Rutherford, EM-mitalisti Chris Tomlinson sekä jamaikalainen kolmiloikan MM-voittaja Trecia Smith ja moninkertainen arvokisamitalisti nykyään Iso-Britanniaa edustava Yamilé Aldama.

– Attohin suhteen minulla oli korkeat odotukset. Kun kävin Lontoossa, hän vaikutti juuri sellaiselta fiksulta, rauhalliselta valmentajalta, jota hain, Bäck kertoo.

Tähän mennessä Bäck on harjoitellut isänsä Mikael Bäckin johdolla.

- Isä ymmärsi ratkaisun hyvin. Nyt takana on kaksi vuotta, joiden aikana ominaisuudet ovat kehittyneet, mutta tulos ei. Nuorena kannattaa kokeilla, Bäck sanoo.

Bäck ei muuta Attohin valinnasta huolimatta Lontooseen, vaan hän harjoittelee Attohin luomien ohjelmien pohjalta Helsingissä Suomen Urheiluliiton pituushyppyvalmentajan Suren Ghazaryanin valvomana.

– Menen kerran kuussa 5-7 päivän ajaksi Lontooseen harjoittelemaan Attohin ryhmän kanssa. Sen lisäksi hän on mukana minun ulkomaan leireillä. Attoh on kiinnostunut tulemaan myös kotimaan leireille. Ghazaryan on hyvä tekninen valmentaja. Hän voi olla mukana liki kaikissa minun harjoituksissani Helsingissä, ja se on sitä, mitä minä tarvitsen, Bäck lisää.

Yhteistyö kaksikon välillä starttaa tänä syksynä ja tavoitteet asettuvat Tokion olympialaisiin vuoteen 2020. Bäck toteaa, että uusi valmentaja näki välittömästi työstettävän kehityskohdan.

– Hän totesi treeniä katsellessa, että olen juossut liian vähän, enkä oikeastaan ”osaa” juosta, eli juoksu ei tule sillä tavalla kuin pitäisi. Sen tiedän itsekin ja siihen tullaan panostamaan, Bäck jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat