Sunny Car Centerin hämärille käänteille jatkoa: Autokeskusta havitelleet tekivät valtavia tilisiirtoja yhtiöille, joiden toimialana oli vaatemyynti ja merenelävien kauppa

Syyttäjät vaativat autokauppakeskusta suunnitelleen yhtiön toimitusjohtajalle Markku Ritaluomalle vuosien vankeutta talousrikoksista. Ritaluoma kiistää syytteet.

Sunny Car Center (SCC) -autokauppakeskusta suunnitellut yhtiö teki kymmenientuhansien tai satojentuhansien eurojen rahasiirtoja yhtiöille, joilla ei viranomaisten tietojen mukaan ollut mitään tekemistä rahoitusalan kanssa. Tieto ilmenee Kanta-Hämeen käräjäoikeudelle luovutetusta Verohallinnon raportista.

Verohallinto yritti kansainvälisillä oikeusapupyynnöillä saada selvyyttä siitä, kenelle SCC-autokauppakeskusta kaavaillut hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna Oy teki suuria rahasiirtoja 2010-luvun alussa. Verottajan loppuvuonna 2016 tekemä verotarkastuskertomus tuli osin julkiseksi SCC:n talousrikosoikeudenkäynnin yhteydessä, koska syyttäjä kirjasi kertomuksen kirjalliseksi todisteeksi tällä viikolla Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Markku Ritaluoma on vyyhdissä syytteessä törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi häntä syytetään törkeistä veropetoksista ja törkeistä petoksista. Syyttäjät vaativat hänelle vähintään viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta. Ritaluoma kiistää syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä.

Sunny Car Center Hämeenlinna Oy asetettiin konkurssiin vuonna 2015.

Ritaluoma kertoo joutuneensa huijatuksi

Ritaluomaa syytetään SCC:n toimitusjohtajana siitä, että hän olisi tahallaan saattanut yhtiön varoja noin 6,2 miljoonan euron edestä velkojien ulottumattomiin ja lisännyt suurilla rahasiirroilla yhtiön velvoitteita perusteettomasti vuosina 2013–2014.

Aluesyyttäjä Vilhelm Nordström sanoi tiistaina oikeudenkäynnissä, että kyse on ollut SCC-yhtiön varoilla uhkapelaamisesta.

Ritaluoma on vuosien saatossa vedonnut siihen, että hän olisi joutunut huijatuksi etsiessään rahoitusta autokauppakeskukselle. Rahansiirroissa on hänen mukaansa ollut kyse vakuusmaksuista ja rahoituksen järjestelyihin liittyvistä maksuista, joita SCC:n hankeyhtiö on maksanut saadakseen reilusti yli 100 miljoonan euron hintaiselle autokauppakeskukselle rahoitusta. Syyttäjien mielestä Ritaluoman olisi pitänyt selvittää tarkemmin sitä, kenelle yhtiö teki suuria tilisiirtoja.

Yhtiöistä ei selviä rekisteritietoja

Verottajan osin julkisesta tarkastuskertomuksesta ilmenee, että monesta yhtiöstä, joille SCC:n hankeyhtiö teki siirtoja, ei löytynyt tietoja kansainvälisistä yritysrekistereistä. Verottaja pyysi maksujen vastaanottajista lisätietoja muun muassa Britannian, Liechtensteinin, Yhdysvaltojen, Sveitsin ja Singaporen viranomaisilta.

Britannian viranomaisten Suomen verottajalle antamista tiedoista ilmenee, että moni pankkitili, joille SCC-yhtiö siirsi rahoja, oli ollut olemassa hyvin lyhyen aikaa ja niiden saldo ja rahaliikenne olivat olleet vähäisiä ennen kuin SCC-yhtiö siirsi tileille rahasummia, usein kymmeniätuhansia euroja. Rahoja myös siirrettiin nopeasti eteenpäin tileiltä sen jälkeen, kun SCC-yhtiö oli tehnyt siirron.

SCC-yhtiö teki esimerkiksi Lamak Limited -nimiselle yhtiölle tilisiirtoja 285  000 euron edestä elokuussa 2014. Lamak Limited on Verohallinnon saamien tietojen mukaan harjoittanut merenelävien myyntiä, mutta tilinpäätöstietoja ei ole toimitettu. Toisaalta brittipankki Metro Bankin kautta Suomen verottaja sai tiedon, että yhtiö olisi perustettu vuotta aiemmin eli vuonna 2013 ja sen toimialana olisi ollut afrikkalaisen ruoan jakelu.

Lamak Limitedin tileiltä siirrettiin rahaa eteenpäin pian sen jälkeen, kun SCC-yhtiön rahat olivat saapuneet. Kahdelle Lamakin tilille oli jäänyt joitain kymmeniä tai satoja puntia.

– Tarkempaa tietoa veloituksista ei ole saatavilla, joten ei ole varmaa tietoa siitä, mihin tai kenelle suoritukset on maksettu, ja liittyvätkö nostot SCC Oy:n Lamak Limited -yritykselle tekemään maksusuorituksiin, tarkastusraportissa todetaan.

Erään Britanniaan rekisteröidyn yhtiön toimialaksi oli verottajan pankeilta saamien tietojen mukaan ilmoitettu lasten ja naisten vaatteiden ostamista ja myyntiä. Kyseiselle yhtiölle osoitetuille tileille SCC-yhtiö maksoi lähes puoli miljoonaa euroa.

Puolustus: Siirrot liittyivät miljoonainvestointiin

Kaikkien maiden vastaukset Verohallinnon oikeusapupyyntöihin eivät ole julkisia. Espanjan viranomaiset olivat kuitenkin yrittäneet suomalaisten pyynnöstä ottaa yhteyttä erääseen bulgarialaiseen, joka oli kirjattu vastuuhenkilöksi Espanjaan rekisteröityyn yhtiöön. SCC-yhtiö maksoi espanjalaisyhtiölle lähes 400  000 euroa. Espanjan viranomaiset eivät saaneet vastuuhenkilöön yhteyttä.

Ritaluoman puolustus on vedonnut siihen, että SCC-yhtiö toimitti maksuja saamiensa ohjeiden mukaisesti, ja että heidän tietojensa mukaan maksut liittyivät Lähi-idästä kotoisin olevan sijoittajan aikomaan yli 100 miljoonan euron sijoitukseen. Puolustuksen mukaan Ritaluoma ja SCC:n kanssa toimineet ymmärsivät vasta myöhemmin joutuneensa huijatuiksi. Suomen poliisi ei tiettävästi ole käynnistänyt Ritaluoman väittämistä huijauksista erillistä esitutkintaa.

Sunny Car Centeriä koskevan rikosoikeudenkäynnin on määrä jatkua lokakuun puoleenväliin saakka.

Lue myös:

    Uusimmat