Mainos

Sunday Times: Britannian Johnson lobbaa tänään ja huomenna EU-johtajia erosopimuksensa puolelle – sopimuksen pitäisi olla valmis torstaina, parlamentti kokoontuu lauantaina historialliseen istuntoon

7:08
Pertti Salolainen kävi läpi brexit-tilannetta läpi Viiden jälkeen -ohjelmassa viime kuussa.

Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää tämän päivän ja huomisen aikana saada tärkeimmät EU-johtajat erosopimusvisionsa puolelle.

Sunday Timesin diplomaattilähteiden mukaan Johnson puhuu sunnuntain ja maanantain aikana Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Johnson yrittää saada selville, onko hänellä ja EU-johtajilla riittävän samanlainen näkemys erosopimuksen raameista.

"Viedään tämä maaliin"

Lähtökohtana on sopu, jonka Johnson saavutti aiemmin tällä viikolla Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa. Jo toivottomilta näyttäneet neuvottelut heräsivät uudelleen eloon, kun Johnson ja Varadkar kertoivat tapaamisensa jälkeen näkevänsä polun mahdolliseen sopimukseen.

Johnsonin tavoitteena on saada Merkel, Macron ja Juncker liittolaisikseen sopimuksen läpiviemisessä.

– Viestinä on: viedään tämä maaliin. Toisena vaihtoehtona on sopia ystävällinen versio sopimuksettomasta brexitistä ja viedä asia loppuun sillä tavalla, kertoi diplomaattilähde Sunday Timesille.

Parlamentti voi muodustua kompastuskiveksi

Sopimus pitäisi saada valmiiksi torstain ratkaisevaan EU-huippukokoukseen mennessä.

Vaikka Johnson ja EU pääsisivät sopimukseen, voi kompastuskiveksi muodostua vielä Britannian parlamentti. Erosopimus pitäisi hyväksyä parlamentissa, joka pitää ensi viikolla ensimmäisen lauantai-istuntonsa sitten vuoden 1982 Falklandin sodan.

Ratkaisevaksi voi nousta Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n kanta, sillä nyt käytävien brexit-neuvottelujen keskiössä on Irlannin rajan tuleva asema. Monet konservatiiviedustajat ovat kertoneet noudattavansa DUP:n linjaa.

Britannian parlamentti on edellyttänyt, että ratkaisun pitää löytyä lauantaihin mennessä. Jos siinä ei onnistuta, Johnsonin olisi haettava lisäaikaa maan EU-erolle. Edelleen on kuitenkin myös mahdollista, että Britannia jättää unionin ilman sopimusta.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan Britannian pitäisi jättää EU 31. lokakuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja