Sukupuoltaan korjannut pallotaituri halusi menestyä huipulla naisena – totuus paljastui nopeasti pelikentällä: "Se on kuin sormenjälki"

Sukupuoltaan miehestä naiseksi korjannut Renée Richards aiheutti kohun huippu-urheilussa ja varsinkin tennismaailmassa 1970-luvun lopulla. C Morella katsottavissa oleva ESPN:n dokumentti Renée kertoo tarinan menestyneestä silmäkirurgista, joka ilmestyi kuin tyhjästä tenniksen Grand Slam -tasolle yli 40-vuotiaana. 

Elokuussa 1934 syntynyt Richard Raskind tunsi noin kymmenvuotiaana olevansa erilainen, kun hänellä oli tapana hiipiä salaa siskonsa huoneeseen sovittamaan tämän vaatteita. 

Nuorena miehenä Raskind loisti urheilukentillä halliten varsinkin baseballin ja tenniksen mestarillisesti. Lisäksi hän menestyi opinnoissaan, ja tämä yhtälö herätti naisissa suurta kiinnostusta. 

– Dick (Richard) oli siihen aikaan loistava naistenmies. Silloin kukaan ei olisi ikinä aavistanut, ettei hän ollutkaan kovin maskuliininen, ystävä Yvonne Pollack muistelee. 

Raskind valmistui lääkäriksi vuonna 1959 ja erikoistui silmäkirurgiksi. Hän täydensi opintojaan laivastossa, johon hän liittyi 1963. 

Raskindin sisällä kuitenkin myllersi. Hän tunsi olevansa nainen. Nimekseen hän ottaisi Renée, joka tarkoittaa ranskaksi uudelleen syntymistä. 

Hän aloitti naishormonien käytön ja suuntasi Casablancaan sukupuolenkorjausleikkaukseen. Hän tuli kuitenkin katumapäälle valtaisan muutoksen edessä ja teki täyskäännökseltä vaikuttaneen liikkeen: Raskind meni naimisiin naisen kanssa, sai lapsen vuonna 1972, mutta erosi jo kolme vuotta myöhemmin. 

Tämän jälkeen hän ei perääntynyt. Richard Raskind meni ystäviensä vastusteluista huolimatta leikkaukseen ja tuli sieltä pois Renée Richardsina.

"Kaikki tunnistavat syöttösi"

Operaation jälkeen Richards jätti vanhan elämänsä New Yorkissa ja suuntasi Kaliforniaan. Hän aloitti työt silmälääkärinä. 

Richards oli aiemmin menestynyt loistavasti tenniksen miesten amatöörisarjoissa USA:ssa. Nyt hän halusi palata takaisin kilpailuihin naisena.

Tätäkin ystävät vastustelivat, sillä heidän mielestään se soti vastaan Richardsin halua elää rauhassa.  

– Sinun pitää varoa syöttöäsi, koska kaikki sinut tuntevat tunnistavat syöttösi ulkonäöstäsi huolimatta, Yvonne Pollack muistelee sanoneensa Richardsille. 

Richards asteli vuosi leikkauksensa jälkeen kentälle La Jollan isossa amatööriturnauksessa, murskasi muut naiset ja aiheutti kohun.

– Kissa oli nostettu pöydälle. Tennislyönti on kuin sormenjälki. Pelaajan tunnistaa syötöstä, Richardsin ystävä Herb Fitzgibbon summaa. 

Richards joutui valtaisaan mediamylläkkään, mutta hän halusi tähdätä myös ammattilaiskisoihin. Siirtymistä hidasti kiivaana käynyt keskustelu siitä, kuuluuko Richards naisten kilpailuihin. 

Richards ei suostunut Yhdysvaltojen tennisliiton vaatimaan kromosomitestiin, mutta vuonna 1977 hän voitti valituksensa oikeudessa ja sai pelioikeuden US Openiin. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Grand Slam -turnauksen kaksinpelissä hän putosi avauskierroksella, mutta nelinpelissä hän ylsi aina finaaliin saakka, häviten siellä tennislegenda Martina Navratilovan tähdittämälle kaksikolle. 

Richards pelasi ammattilaisena vuoteen 1981 saakka, kunnes lopetti 47-vuotiaana. 

Vuonna 2011 julkaistussa Renée-dokumenttielokuvassa kerrotaan myös Richardsin vaikeasta suhteesta poikaansa, pureudutaan tarkasti Richardsin valintoihin ja niiden vaikutuksiin urheilussa. Dokumentti on katsottavissa cmore.fi-suoratoistopalvelussa. Siellä on tarjolla myös paljon muita ESPN:n 30 for 30 -urheiludokumentteja. 

Lue myös:

    Uusimmat