Anne White järkytti konservatiivisia urheilupiirejä asullaan 36 vuotta sitten – lähes sama toistui vuosikymmenten jälkeen

Yhdysvaltalainen Anne White nousi parhaimmillaan naisten tennislistalla kaksinpelissä sijalle 19 ja nelinpelissä sijalle 9. Mainiosta menestyksestä huolimatta White muistetaan parhaiten vuoden 1985 Wimbledonin asuvalinnastaan. Urheilupiirien vanhoillisia rakenteita 36 vuotta sitten ravistellut White täyttää tiistaina 60 vuotta.

Takavuosien tennistähti Anne White, 60, joutui aikanaan pukusensuurin kohteeksi ja puhuu nyt voimakkaasti naisurheilijoiden oikeuksien puolesta. Vaikka urheilumaailmankin asenteet ovat edistyneet Whiten aktiivivuosista, nousevat vanhat käytännöt aika ajoin pintaan. Sen sai kokea esimerkiksi kaikkien aikojen paras naistennispelaaja Serena Williams vuoden 2018 Ranskan avoimessa turnauksessa.

Williams asteli kentälle tiukassa mustassa kokovartaloasussa, ja kohu oli valmis. Lopulta Ranskan tennisliiton puheenjohtaja Bernard Giudicelli ilmoitti, ettei moista pukeutumista sallittaisi jatkossa. Anne Whitelle viesti oli tuttu 33 vuoden takaa.

White järkytti Wimbledonin vanhoillisia tennispiirejä vuonna 1985, kun hän saapui ensimmäisen kierroksen otteluunsa Pam Shriveriä vastaan hieman Williamsin asua vastanneessa tiukassa valkoisessa urheiluasussa.

– Kun otin lämmittelyasuni pois, luulin että tuomari saisi sydänkohtauksen. Hän muuttui täysin punaiseksi, White muisteli puvun aiheuttamaa kohua vuosi sitten Daniel Spatzin haastattelussa.

Lopulta Whiten ja Shriverin ensimmäisen kierroksen ottelu jouduttiin keskeyttämään pimeyden takia. Keskeytyksen jälkeen kilpailun tuomari Alan Mills tuli Whiten luokse ja ilmoitti, ettei hän voisi jatkaa käyttämässään asussa, kun ottelu seuraavana päivänä jatkuisi.

Ei siis ihme, että White puolusti voimakkaasti Williamsia, kun tämän tiukka urheiluasu kiellettiin Ranskan avoimissa. Synnytyksen jälkeen veritulpista kärsinyt Williams kertoi käyttävänsä kireää asua terveyssyistä, sillä se paransi hänen verenkiertoaan. Mutta mikään ei auttanut.

TMZ:n haastattelussa White piti päätöstä seksistisenä ja hämmästeli, miksi naiset eivät saa pukeutua töihinsä juuri niin kuin haluavat.

– Se on häpeällistä, White sanoo.

– Ajattelin, että tässä on yksi kaikkien aikojen urheilijoista, miksi joku kertoo hänelle, mitä hän voi pitää yllään töissä. Kyse oli oli hänen terveydestään. Minusta linjaus ei ollut oikein, hän täsmensi tuntojaan Spatzille.

"Olin selvästi aikaani edellä"

Vuonna 2018 tenniskenttien pukusäännöt olivat huomattavasti suvaitsevaisemmat kuin Whiten kulta-aikaan. Tuolloin naisten tennisasu koostui poikkeuksetta hameesta ja yläosasta. Wimbledonissa peliasun tuli olla valkoinen. Tämä myös miehiä koskeva sääntö on yhä voimassa.

White kertoo, että ajatus tiukasta kokopuvusta lähti vitsailusta hänen Nikellä työskennelleen poikaystävänsä kanssa. White kertoi käyttäneensä paljon legginssejä, jotka pitivät hänen jalkansa lämpiminä.

Vitsailu kokovalkoisesta kokopuvusta eteni käytäntöön, kun Italian Nikellä työskennellyt tuttava lupasi toimittaa Whitelle asun Wimbledoniin. Kun ottelu Shriveriä vastaan viivästyi maanantailta torstai-iltaan, puku ehti saapua juuri ajoissa. White kertoo, että vain muutama henkilö tiesi hänen suunnitelmistaaan.

– Olin tutkinut sääntöjä, ja selvisi, että jos (ottelussa) ehditään pelaamaan yksi piste, pelaajaa ei voida pakottaa vaihtamaan asuaan. Sääntö oli silloin, että asun piti olla ”All-England Clubin mielestä tennikseen soveltuva kokovalkoinen asu”.

White kertoo olleensa tuolloin 24-vuotiaana oman tiensä kulkija. 

– Ajattelin, että asu oli valkoinen ja minusta se soveltui hyvin tennikseen. Olin selvästi edellä aikaani. 

Tuomarin lisäksi yleisö kohahti nähtyään Whiten asun. Hän kertoo katsomon täyttyneen kuiskailusta ensimmäisen pelin aikana. Myös vastassa ollut Shriver hämmästyi.

– Kuulin buuausta ja huutoa. Kun katsoin, näin syyn huudolle, Shriver kertasi ottelun jälkeen Washington Postille.

– Pelin jälkeen hän sanoi, ettei asuvalinnan tarkoituksena ollut sekoittaa peliäni mutta olisin toivonut hänen maininneen puvusta minulle ennen kentälle menoa.

White hävisi ensimmäisen erän 6–3, mutta nousi toisen erän voittoon kahden Shriverin ottelupallon jälkeen voittoon. White muistelee pelanneensa erinomaisesti, mutta sitten tuomari käveli kentälle. Pimeys keskeytti pelin kello yhdeksän jälkeen illalla.

– Hän sanoi minuille, että meidän pitää jutella. Ajattelin, että minut suljetaan turnauksesta loppuelämäkseni, saan ison sakon ja joudun putkaan, White nauroi Spatzille.

– Hän sanoi, että ”meidän täytyy pyytää, ettet käytä tuota (asua) enää.

White totteli. Seuraavana päivänä hän tuli kentälle perinteisessä hame-paita-yhdistelmässä. Ottelu päättyi Shriverin voittoon.

– En halunnut ongelmia. Olin tehnyt asiani selväksi. Se oli osin muotivalinta. Rakastan legginsejä. Mutta minulla on myös pitkät jalat, ja legginssit pitivät minut lämpöisenä, White sanoo.

– En halunnut joutua suljetuksi turnauksesta, joten kunnioitin sitä, mitä he sanoivat. Seuraavana päivänä oli vieläkin kylmempi. Ajattelin, että voi hyvä Jumala, joudun pitämään tällaista asua.

Naisurheilijoiden peliasuja koskevat säännöt nousevat edelleen aika ajoin keskusteluun. Viimeksi kesällä Norjan rantakäsipallojoukkue vastusti määräystä pelata niukoissa bikiniasuissa EM-turnauksessa. Norjalaiset saivat "väärien" peliasujen käyttämisestä sakot.

Aiemmin myös rantalentopallossa on keskusteltu naisten urheiluasuista. Qatar kielsi naisia pelaamasta bikineissä maailmankiertueen osakilpailussa. Saksalaispari Karla Borger ja Julia Sude boikotoivat kilpailua kiellon takia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja