Sukupuolenkorjauksiin jonotetaan – transtutkimusten määrä moninkertaistunut

Sukupuoli-identiteetin selvitykset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Suomessa.

Kun vuonna 2003 sukupuoli-identiteetin selvittämistä haki viitisenkymmentä ihmistä, viime vuonna transtutkittavia oli jo noin 800.

Samalla tutkittavien keski-ikä on laskenut. Alaikäisiä tutkittavia oli viime vuonna kolmesataa, kerrotaan Tampereen yliopistollisesta sairaalasta (Tays).

Tutkimusten määrän nopeaa kasvua ei osattu odottaa, sanoo aikuispsykiatrian vastuualuejohtaja Aino Mattila Taysistä. Vielä 15 vuotta sitten tutkittavia tuli harvakseltaan, mutta nyt tutkimuksiin ja hoitoihin jonotetaan.

– Koitamme pysyä muutoksen perässä. Hoitotarpeen arviointi on kuitenkin vaikeaa, kun potilasluku lisääntyy jatkuvasti.

Mattilan mukaan selvästi yli puolet hoitoihin menevistä on biologisia naisia, jotka korjaavat itsensä miehiksi.

Transtutkimusten ja -hoitojen nopealle kasvulle on esitetty useita syitä.

– Yleinen konsensus taitaa olla se, että tiedon lisääntyessä ihmisiä hakeutuu yhä enemmän tutkimuksiin.

Setan Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan mukaan asenteet ovat myös muuttuneet myötämielisemmiksi tai ainakin neutraalimmiksi transihmisiä kohtaan.

Sukupuoli-identiteetin tutkimuksia ja hoitoja tekevät Tays ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala.

"Transihmisiä enemmän kuin ennen uskottiin"

Potilaissa näkyy aiempaa enemmän myös muunsukupuolisia. Muunsukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät koe itseään yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi.
Hoitoon hakeutuvista muunsukupuolisista lähes kaikki on syntyessään määritelty naisiksi. Taysin Mattilan mukaan muunsukupuolisia on todennäköisesti aina ollut, mutta ilmiötä ei ole tunnistettu.

Taysiin hakeutuvat muunsukupuoliset toivovat yleensä rajoitettuja fyysisiä muutoksia esimerkiksi hormonihoidon tai rintojen poiston avulla.

– Osa nimenomaan toivoo, ettei heidän sukupuoltaan pysty fyysisestä olemuksesta päättelemään.

Transtukipisteen Huuskan mukaan transihmisiä on enemmän kuin ennen uskottiin. Erään arvion mukaan heitä olisi väestöstä puoli prosenttia. Näistä taas muunsukupuolisia uskotaan olevan jopa 40 prosenttia.

Transtukipisteessä on nähty asiakkaiden nuorentuminen. Huoltajat sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelevät aikuiset tunnistavat yhä useammin sukupuoliristiriidan ja ottavat sen vakavammin.

Lue myös:

    Uusimmat