Mainos

Sukeltaja löysi yli 50 vuotta kateissa olleen kultaisen ristin – "Olet aivan uskomaton!"

Havajilainen Jon Abila oli sukeltamassa viime viikon keskiviikkona Havajin suuriman kaupungin Honolulun ranta-alueella Waikikissa. Pian kiiltävä esine kiinnitti hänen huomionsa.

– Huomaisin sukeltaessani jotakin kiiltävää korallinen alla. Sukelsin syvemmälle ja näin, että se on joku kullanvärinen esine. Otin sen irti riutasta.

Esine osoittautui kämmenelle mahtuvaksi, suurin piirtein avaimen kokoiseksi kultaiseksi riipukseksi. Riipus kiiltää yhä kirkkaasti ja siitä pystyy helposti lukemaan kaiverruksen. Ristiin on kaiverrettu vuosiluku 1932 ja omistajan nimi.

Abilan mielessä ei käynytkään pitää ristiä itsellään.

– Ajattelin, joku varmaankin ansainnut sen. Halusin antaa ristin sen oikealle omistajalle.

Abila latasi kuvan rististä Facebookin Stolen Stuff Hawaii -sivulle. Ei kulunut pitkääkään aikaa, kun alkoi tapahtua.

Sandy Morison kertoo, että häneen otettiin yhteyttä facebookissa.

– Oletko ollut Havajilla ja kadottanut jotakin? Minä ajattelin, että voi luoja! Ei tämä voi olla totta! OIin hajota palasiksi, kertoo ristin omistajaksi osoittaunut Morison.

Katosi onnettomuudessa vuonna 1966

Morison kertoo olleensa surffaamassa Havajilla vuonna 1966. Hän sanoo surffaneensa edesmenneen isänsä kultaristi kaulassaan. Hän oli surffatessaan törmännyt katamaraaniin ja riipuksen ketju oli onnettomuudessa katkennut. Morrison kertoo ottaneensa korun äitinsä korurasiasta.

– Voi luoja, ajattelin! En vain vienyt sitä korua äidiltäni, vaan nyt myös hukkasin sen.

Morisonille korulla on suuri tunnearvo. Hän isänsä sai ristin teini-ikäisenä vuonna 1932 New Yorkissa kiitokseksi kirkkokuorossa laulamisesta.

Abila ja Morison kohtasivat CNN:n lähetyksessä videopuhelun välityksellä.

– Haluan sanoa, että Jumalan siunausta sinulle ja kiitos valtavasti Jon! En voi uskoa, että löysit sen! Olet aivan uskomaton ihminen, Morison sanoi tunteikkaana puhelussa.

- Tuntuu hyvältä, että saat sen 50 vuoden päästä takaisin, Abila sanoi.

Tämä ei ollut Abilan ensimmäinen löytö sukellusretkillä. Vuonna1999 hän löysi kolmen tuhannen dollarin arvoisen Rolex-kellon.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.