Sudet veivät Ahdilta, 74, kaksi parasta metsästyskoiraa – nyt pelkää nykyisten lemmikkiensä puolesta: "En anna suden suuhun"

8:15
Näin asiantuntijat arvioivat susitilannetta MTV:n uutisaamussa.

Pohjois-Pohjanmaalla asuva Ahti Hyvölä, 74, ei voi ymmärtää, miksi susien annetaan liikkua vapaasti asutusten lähettyvillä. Hän uskoo, että jos sama ongelma olisi Helsingissä, siihen puututtaisiin nopeasti.

MTV:n Uutisaamussa käytiin maanantaina keskustelua susien levinneisyydestä Suomessa. Monet petopelot ovat asiantuntijoiden mukaan turhia.

Kärsämäen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla asuvalla Ahti Hyvölällä on asiaan kuitenkin hyvin erilainen henkilökohtainen näkemys. Sudet ovat nimittäin vieneet kaksi hänen parasta metsästyskoiraansa, jotka olivat voittaneet myös lukuisia kilpailuja.

Harmaa norjanhirvikoira Salometsän Pete koki traagisen kohtalon noin 15 vuotta sitten. Koira löytyi kuolleena ja maha auki revittynä. Toinen tapaus sattui kaksi vuotta sitten.

– Parisen vuotta sitten lähdimme Iina-koiran kanssa metsälle. Se oli nuori ja hyvä koira. Yhtäkkiä sen haukku loppui. Sudet veivät Iinan, Hyvölä muistelee.

Koirat ovat paitsi metsästystä varten, myös rakkaita ystäviä. Mikään voi Hyvölän mukaan korvata koiran menetystä. 

– Se on kaveri, perheenjäsen. Koiran kasvattaminen ja kouluttaminen on lisäksi raskas työ.

Pelottaa koirien puolesta

Kun Hyvölä aloitteli metsästysharrastustaan 1980-luvulla, koiran saattoi hyvin jättää metsään vaikka koko yksi ilman huolta. Nykyään hän ei uskalla päästä koiria silmistään.

Hyvölällä on tällä hetkellä 2-vuotias harmaa norjanhirvikoira Lumi ja samanrotuinen 5-vuotias Artemis (kuvassa jutun alussa). 

– Koiran vieminen metsään on näinä päivinä suuri vaara. Pelottaa. Noin hyviä koiria en anna suden suuhun, Hyvölä pohtii. Susi luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi ja sen arvioitu populaatiokoko on alle 250 lisääntymiskykyistä yksilöä. Hyvölä ei voi ymmärtää, miksi susien annetaan liikkua vapaasti asutustenkin lähettyvillä.

– Susia liikkui täällä viime vuonna ihan koulun pihallakin. Susia pitäisi lopettaa, eivät ne kuulu mihinkään asutusten pihoille. 

Hyvölän mukaan hän ei ole ainoa, joka on huolissaan susien leviämisestä alueelle. Moni metsästyskaveri on myös menettänyt koiransa susille. Hyvölä arvelee, että kohta kukaan ei enää uskalla harrastaa metsästystä alueella.

– Ei täällä meillä päin ole paljon harrastusmahdollisuuksia, niin sudet vievät pian tämänkin. Hyvähän se on etelässä asuvien puhua, kun ei siellä ole susista harmia. Kuulin, että Helsingissä lopetetaan jopa citykaneja, koska ne luokitellaan riesaksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja