Sudet ovat levinneet myös Länsi-Suomeen – monet petopelot ovat asiantuntijan mukaan kuitenkin turhia: "Tosi ja tarinat menevät sujuvasti sekaisin"

8:15
Susikanta levittäytyi laajemmalle Suomeen. Näin asiantuntijat arvioivat tilannetta.

Suomessa susikanta on levittäytynyt vuosien varrella Itä-Suomesta myös Länsi-Suomeen.

Levinneisyyskarttojen perusteella sudet ovat levittäytyneet vuosien varrella Itä-Suomesta myös Länsi-Suomeen. MTV:n Uutisaamussa vierailleen Luken riistantutkimuksen tutkimuspäällikkö Katja Holmalan mukaan tämä kertoo susien sopeutumiskyvystä.

– Susikanta oli pitkää painottunut Itä-Suomeen ja sitten pikkuhiljaa kannasta on nuoria yksilöitä vaeltanut synnyinalueelta länteen päin, sinne on muodostunut pareja ja nyt nähdään oikeastaan se, kun niistä pareista on syntynyt laumoja, Holmala kertoo.

Holmalan mukaan jo muutama vuosi sitten alettiin huomata, että Itä-Suomen rooli susien alueena alkoi muuttua.

– Toissa vuonna susikanta laski Itä-Suomen puolella merkittävästi, ja meillä oli oikeastaan enemmän susia läntisen Suomen puolella.

– Viimeisimmän arvion mukaan ollaan aika tasatilanteessa, että yhtä paljon pareja ja laumoja oli molemmilla puolilla, Holmala kertoo.

Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä sanoo, että kun sudet siirtyvät alueille, joissa niitä ei ole pitkiin aikoihin esiintynyt, niin siitä seuraa konflikteja niin eläinten kuin myös ihmisten välillä.

– Vaikka kyse on Suomen luontoon kuuluvasta eläimestä ja siitä, mitä se saalistaa, niin kyllähän kyse on paljon ihmisten välisistä konflikteista – valitettavasti.

Holmalan mukaan susien siirryttyä Länsi-Suomeen, alueella on ollut huomattavissa myös paljon susiin liittyvää huolta ja pelkoa, ja ihmiset ovat vaatineet eläinten hallintatoimenpiteitä, vaikka kotieläinvahingot olivat hyvin vähäisiä.

Kaikki susiin liittyvät pelot eivät kuitenkaan ole Höltän mukaan aiheellisia.

– Valitettavasti tähän liittyy paljon eritasoista ja erilaista keskustelua, missä tosi ja tarinat menevät hyvin sujuvasti sekaisin. Minusta itsestäni tuntuu siltä, että kun susi on monille sellainen asia, mitä ei arvosteta, niin silloin ei ole myöskään kovin tarkkaa sen kanssa, että onko ne jutut mitä puhutaan, niin ihan totta vai ei.

Höltän mukaan on totta, että sudet tappavat vuosittain metsästyskoiria ja esimerkiksi lampaita, mutta niidenkin riskiä voi pienentää. Hänen mukaansa lampaiden aitauksia voi esimerkiksi vahvistaa ja koirien ajokokeita siirtää, jos tiedetään, että alueelle on asettunut susipari.

Holmala toteaa, että susiin kohdistuva huoli liittyy usein turhautumiseen. Kun susi on levittäytynyt lähes koko Suomeen, niin se on uusi normaali ja siihen pitää varautua.

– Meillä ei oikeastaan ole enää sellaisia turvasatamia, jossa voitaisiin jatkaa elämää vanhaan totuttuun malliin, jolloin suurpetoja ei juurikaan ollut eli niihin ei jouduttu sopeutumaan. Nyt varautumista, ennaltaehkäisyä, sopeutumista ja etenkin kotieläintilojen varautumiseen liittyviä kustannuksia syntyy siitä huolimatta, tuleeko sitä susivahinkoa vai ei.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja