STUK: Terrori-isku ydinvoimalaan olisi hyvin vaikea toteuttaa

Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen jälkeen tehdyissä ratsiossa on löydetty videomateriaalia, jonka perusteella terroristit ovat mahdollisesti suunnitelleet iskuja myös ydinvoimaloihin.

Terroristien hyökkäys ydinvoimalaan olisi Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan erittäin vaikea toteuttaa.

Viimeaikaiset terrrori-iskut ovat kuitenkin aiheuttaneet toimenpiteitä myös Suomen ydinvoimalossa, mutta niiden yksityiskohtia ei paljasteta.

– Me olemme olleet yhteydessä eri turvallisuusviranomaisiin Suomessa. Tarvittavat toimenpiteet on tehty niiden tietojen peusteella mitä Suomessa on. Yksityiskohdista ei voi kertoa enempää, koska silloin me kertoisimme mahdollisesti lainvastaista toimintaa suunnitteleville saman asian, STUKin toimistopäällikkö Tapani Hack sanoo.

Terroriuhka on huomioitu kaikissa maissa, joissa ydinvoimaloita on. Varsinaista ydinasetta terroristit tuskin yrittäisivät edes valmistaa. Todennäköisempi vaihtoehto on niin sanottu likainen pommi, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää ympäristöön radioaktiivista ainetta.

– Likaisen pommin vaarallisuus riippuisi sitten monesta tekijästä. Lähtökohtaisesti sen vaikutus perustuu psykologiseen vaikutukseen ja siihen perinteiseen räjähdysaineeseen jota siinä käytetään, mutta toki jos komponentit ovat oikeita, sillä voidaan aiheuttaa myös säteilyvaaraa.

Tällaiseen pommiin tarvittavaa radioaktiivista ainetta on kuitenkin hyvin hankala saada haltuun.

– Äärimmäisen vaikeaa se olisi, koska ydinvoimaloissa on hyvin monia keinoja estää tällainen teko myös siinä tapauksessa, että joku henkilö yritetään pakottaa siihen. Esimerkiksi polttoainesauvoissa oleva käytetty ydinpolttoaine on erittäin hyvin suojattu jo turvallisuusyistäkin, Hack sanoo.

Suomessa ydinvoimalan pitää kestää jopa suuren matkustajalentokoneen törmäys. Ja vaikka ydinvoimalan kaikki työntekijät saataisiin jollain keinolla eliminoitua, automaattiset järjestelmät tekevät laitoksen sabotoinnista hyvin vaikeaa.

– Usein keskitytään näihin turvajärjestelyihin, jotka ovat vain yksi osa laitoksen suojaamista. Siellä on automaattisia järjestelmiä, niiden varajärjestelmiä, ja varajaärjestelmien varajärjestelmiä. Kokonaisuus on sellainen, että se suojaa ydinlaitosta myös tällaiselta tahalliselta teolta, Tapani Hack muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat