Mainos

Iskeekö Isis seuraavaksi radioaktiivisilla pommeilla? Asiantuntija: Uhka varteenotettava

2:12

Yhdysvalloissa käynnä olevan ydinturvahuippukokouksen keskeisenä huolena on terroristijärjestöjen kasvava kiinnostus ydinaseisiin.

– Se on sellainen uhka, johon pitää valmistautua ja pyritään ennaltaehkäisemään, etteivät pahantekijät pääse käsiksi näihin materiaaleihin, kertoo Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana MTV Uutisille.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen ei kuitenkaan pidä ydinaseen hankkimista esimerkiksi Isis-järjestön kärkihankkeena.

– Uhka on aina varteenotettava. Jos katsotaan esimerkiksi al-Qaidan varhaisia keskusteluja tai Isisin nykyistä sisäistä diskurssia, niin oman alueen hallussapito ja mahdollisesti matalampien tekotapojen terrori-iskut lännessä ovat enemmän ylempänä (tärkeysjärjestyksessä), Paronen kertoi MTV:n Huomenta Suomen uutislähetyksessä.

Ydinasetta todennäköisempänä sekä Tiippana että Paronen pitävät sitä, että terroristit anastavat radioaktiivista materiaalia pienempiä pommeja varten.

– Mahdollinen lähde ovat säteilyn käyttöpaikat, joissa käytetään radioaktiivisia aineita. Sairaalat ja teollisuuslaitokset, tutkimuslaitokset, Tiippana jatkaa.

– Paljon on puhuttu esimerkiksi Mosulin yliopiston radioaktiivisesta materiaalista, jota arveltiin olevan joitain kymmeniä kiloja. Se mitä tällaisella likaisella pommilla aikaan saataisiin, niin vaikutus on hyvin paikallinen säteilyaineen levittäminen. Tällainen uhka on olemassa ja se on varteenotettava, Paronen säestää.

Parosen mukaan Isis pyrkii vastaisuudessakin näyttämään voimaansa hallinta-alueensa ulkopuolella, kuten Euroopassa, jos menettää omia alueitaan.

– Irakissa armeija on luvannut vapauttaa maansa Isisin uhasta. Jään nähtäväksi. Varmaa on, että Syyrian puolella sota Isisiä vastaankin jatkuu.

1:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.