Mainos

Professori: Ydintutkimuslaitos potentiaalisempi terrori-iskukohde kuin ydinvoimala

9:12

Viime viikolla tapahtuneiden Brysselin terrori-iskujen jälkeen on käynyt ilmi, että terroristi suunnittelivat iskevänsä lentokentän ja metron lisäksi myös belgialaiseen ydinvoimalaan.

Varsinaista ydinvoimalaa todennäköisempi iskukohde olisi kuitenkin tutkimuskäytössä oleva ydinreaktori, sanoo Aalto-yliopiston professori Peter Lund. Tutkimusreaktoreja on maailmassa yhteensä noin 650 eli puolitoista kertaa enemmän kuin kaupallisia ydinvoimalaitoksia.

– Käytännössä ne toimivat samalla polttoaineella ja jopa rikkaammalla uraanilla kuin kaupalliset ydinreaktorit, Lund kertoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Huolestuttavinta Lundin mukaan on, että laitokset ovat tutkimuslaitoksia ja toimivat yliopistojen yhteydessä ja jopa lähellä suurkaupunkeja. Esimerkiksi Pariisin, Berliinin ja Lontoon lähistöllä toimii tutkimusreaktoreja.

Isku laitoksen ulkopuolelle todennäköisempi

Vielä todennäköisempää kuin terroristien iskeminen tutkimusydinreaktoriin on kuitenkin Lundin mukaan se, että isku toteutetaan laitoksen ulkopuolella, jolloin ydinvoimalaitos ei pysty tuottamaan sähköä ja vahinkoa aiheutuu siviiliyhteiskunnalle.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tehty ilkivaltaa muuntajiin. Niitä on räjäytetty ja voimalat ovat olleet jopa vuoden käyttämättä. Samoin voidaan katkaista sähkösiirtolinjoja.

– (Muuntajat ja sähkönsiirtolinjat) ovat suhteellisen helppoja kohteita, jos ajatellaan yhteiskunnan lamauttamisen kannalta, Lund sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.