Mainos

STUK:n rinnalle uusi yhtiö – alkaa myydä ydinenergiaosaamistaan

Säteilyturvakeskuksen rinnalle perustetaan uusi osakeyhtiö, joka alkaa myydä ydinenergiaan ja säteilyyn liittyviä asiantuntijapalveluita maailmanlaajuisesti.

Valtioneuvosto valtuutti torstaina sosiaali- ja terveysministeriön perustamaan STUK International -yhtiön.  

Säteilyturvakeskuksella on jo aiemminkin ollut kansainvälisiä yhteistyöhankkeita ja toiminnan on uuden yhtiön kanssa määrä jatkua suunnilleen entisessä laajuudessaan.  

– Uuden järjestelyn myötä selkeytetään eroa viranomaistoiminnan ja maksullisten palvelujen myynnin välillä, Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana sanoi STT:lle.  

STUK Internationalin ja viranomaistehtäviä hoitavan Säteilyturvakeskuksen toiminta ja talous pidetään toisistaan erillään ja riippumattomina. Yhtiön asiakkaita ovat eri maiden säteily- ja ydinturvaviranomaiset.  

Uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi tulee Ilona Lindholm VTT:stä ja Tiippanasta yksi hallituksen jäsenistä. Toimitusjohtaja on tarkoitus valita julkisen haun kautta.

Suurin hanke Saudi-Arabiassa

Säteilyturvakeskuksella on jo ennestään toimintaa ulkomailla. Suurin hanke on meneillään Saudi-Arabian kanssa, joka suunnittelee ydinenergian käytön aloittamista. Maa on pyytänyt apua ydinturvallisuutta valvovan viranomaisen luomiseen ja viranomaistoimintojen kehittämiseen.   

Muita hankkeita on toteutettu EU-rahoituksella muun muassa Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Marokossa, Egyptissä ja Vietnamissa. Venäjällä uuden yhtiön on määrä jatkaa yhteistyötä Kuolan ja Leningradin ydinvoimalaitosten kanssa. Työtä on tehty jo vuodesta 1993.

– Venäjä-yhteistyössä on ollut viranomaisyhteistyötä ja yhteistyötä laitosten turvallisuuden parantamiseksi, jota on tehty laitosten ja Venäjän voimayhtiö Rosenergoatomin kanssa. Nämä erotetaan nyt toisistaan, Säteilyturvakeskus jatkaa viranomaisyhteistyötä.

Tiippanan mukaan uusi yhtiö pidetään melko pienenä, noin viiden hengen vahvuisena organisaationa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.