Stubb piti ensimmäisen puheenvuoronsa eduskunnassa syrjäyttämisensä jälkeen

Kaksoiskansalaisuus puhututti eduskunnassa 3:30

Kansanedustaja Alexander Stubb (kok.) on pitänyt ensimmäisen puheenvuoronsa eduskuntasalissa sen jälkeen, kun hänet syrjäytettiin kokoomuksen puheenjohtajan paikalta kesäkuussa.

Stubbin edellinen puheenvuoro on pidetty yli kahdeksan kuukautta sitten, jolloin hän oli vielä kokoomuksen johdossa ja valtiovarainministerinä. Hän vastasi viime vuonna 2. kesäkuuta eduskunnan kyselytunnilla vasemmistoliiton silloisen puheenjohtajan Paavo Arhimäen kysymykseen kilpailukykysopimukseen liittyvästä veroratkaisusta.

Stubb kysyi hallitukselta tänään kyselytunnilla kysymyksen, joka liittyi kaksoiskansalaisuuteen.

– Tämä keskustelu kaksoiskansalaisuudesta viime päivien aikana on oikeastaan ollut aika hämmentävä, eikä vähiten niille noin 100 000 kaksoiskansalaiselle, jotka meillä Suomessa on. Noin puolella maailman 200 maasta on kaksoiskansalaisuus, ja me Suomessahan otimme tämän toimintatavan meidän lainsäädäntöömme vuonna 2003. Myönnän suoraan olevani vähän jäävi tässä kysymyksessä, koska minulla on kotona kaksi vielä alaikäistä kaksoiskansalaista. Heillä on Britannian kansalaisuus ja Suomen kansalaisuus. Kun olen kotona yrittänyt selittää sitä, että myös tällä tavalla voi Suomessa asua, elää ja toimia eikä voi olla minkäännäköisiä rajoitteita, se on ymmärretty, mutta voisiko hallitus tässä tilanteessa vahvistaa nyt kaikille Suomen kaksoiskansalaisille, että heitä ei missään muodossa tulla tässä maassa syrjimään, olipa sitten kyse viroista ulkoasiainministeriössä tai muissa ministeriöissä? Tämä on osa tämän päivän kansainvälisyyttä, jossa Suomen pitää myös olla osallisena, sanoi Stubb.

Kysymykseen vastasi pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka vakuutti, että kaksoiskansalaiset voivat luottaa siihen, että perus- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

Katso näyte Stubbin puheenvuorosta jutun yläosassa olevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat