Stressi voi aiheuttaa hyvin vakavia oireita – tiesitkö näistä?

Stressistä puhutaan paljon. Väsymys, alakuloisuus ja voimattomuuden tunne ovat stressin tunnetuimpia merkkejä, mutta stressi saattaa aiheuttaa myös näkyviä, vakavia oireita. Tiesitkö, että muistivaikeudet, heikentynyt vastustuskyky ja hiustenlähtökin saattaa johtua stressistä?

Stressin oireita tunnetaan paljon ja useimmat tunnistavatkin stressin oireet itsessään. Joskus paineet nostavat stressitasot kuitenkin niin korkeiksi, että stressin tunnistaminen fyysisten oireiden alkulähteeksi vaikeutuu.

Muistivaikeudet

Kova stressi saattaa aiheuttaa pahojakin muistikatkoksia. Psykologi Jeffrey Rossmanin mukaan stressitasot saattavat pahimmillaan pienentää aivojen muistitoiminnon kannalta erityisen tärkeää hippokampusta. Rossmanin mukaan krooninen stressi voi altistaa hippokampuksen stressihormoni kortisolille, jolloin muistitoiminnot heikentyvät. Jos muistiongelmien syynä on stressi, voi stressitason laskeminen parantaa muistin ennalleen.

Heikentynyt vastustuskyky

Yksi stressin näkyvimmistä oireista voi olla heikentynyt vastustuskyky. Syitä tähän on monia. Esimerkiksi katekolamiineiksi kutsutut yhdisteet auttavat immuunipuolustuksen sääntelyssä ja lisääntynyt stressi voi hankaloittaa niiden toimintakykyä. Yksi parhaimmista tavoista parantaa heikentynyttä vastustuskykyä ja helpottaa stressiä on liikunta.

Hiustenlähtö

Hiukset saattavat lähteä tavallista enemmän useista eri syistä. Hiustenlähtö saattaa johtua niin geneettisistä syistä kuin lääkkeidenkin vaikutuksesta, mutta myös stressi saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Kun elimistö tokenee stressitilasta, loppuu tavanomaisesti myös stressistä aiheutuva hiustenlähtö.

Nenäverenvuoto

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jotkut kärsivät stressin aiheuttamista nenäverenvuodoista. Erityisen paljon stressaavien nenäverenvuodot ollaan saatu loppumaan tavallisesti stressitasojen laskettua.

Liiallinen hikoilu

Erityisen stressaantuneena myös hikoilu usein lisääntyy. Rossmanin mukaan tämä näkyy usein tavanomaisesti etenkin kämmenien ja jalkaterien hikoiluna. Stressitasojen laskiessa myös tämä stressin oire usein vähenee – tai katoaa tyystin.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Colourbox

Lähde:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja