Stressaa ja ärsyttää? Yksi pieni kikka rauhoittaa hetkessä

Reader’s Digest kertoo, että itsepuhe kolmannessa persoonassa voi auttaa pärjäämään stressitilanteessa. ”Ei se mitään Raimo, kyllä tämä tästä.”

Tunteiden hallitseminen on vaikeaa – sen tietää varmaan jokainen, joka on joskus kiihtynyt nollasta sataan sekunnissa. Stressaavassa tilanteessa moni alkaa harrastaa ”itsepuhetta” päänsä sisällä. Minä sitä ja minä tätä, kyllä minua nyt stressaa ja niin pois päin.

Stressaantuneena itsepuhe kannattaisi kuitenkin kääntää kolmanteen persoonaan, sillä se auttaa säätelemään tunteita ja käyttäytymistä. Tähän päätelmään tultiin tutkimuksessa, joka toteutettiin Michiganin yliopistossa ja Michiganin osavaltionyliopistossa. Tulokset julkaistiin heinäkuussa Nature-lehden Scientific Reports -verkkojulkaisussa.

Käytännössä tutkimuksessa näytettiin vapaaehtoisille opiskelijoille epämiellyttäviä kuvia, joiden herättämiä tuntemuksia heidän piti kuvailla joko minä-muodossa puhuen tai omaa nimeään käyttäen. Samalla osallistujien aivojen aktiivisuutta seurattiin magneettikuvauksen ja aivosähkökäyrän avulla.

Kävi ilmi, että osallistujien mitattavissa oleva emotionaalinen aktiviisuus väheni nopeammin silloin, kun he puhuivat itselleen kolmannessa persoonassa kuin silloin, kun he puhuivat itselleen ensimmäisessä persoonassa.

Mikä tätä sitten selittää? Nimiä käytetään yleensä ainoastaan toisista ihmisistä puhuttaessa, joten silloin myös yleensä ajatellaan muita. Ilmeisesti itselle puhuminen kolmannessa persoonassa luo automaattisesti psykologisen etäisyyden henkilön eli tässä tapauksessa oman itsen ja tilanteen välille. Tämä etäisyys taas helpottaa itsekontrollia.

Lisätutkimusta tarvitaan, mutta kikkaa kannattaa kokeilla seuraavan kerran, kun ohimossa alkaa tykyttää.

Lähde: RD.com​​​​​​​

Mistä onni löytyy?

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen valotti onnen olemusta Studio55.fi-lähetyksessä vuonna 2015.

Puntarissa aito onnellisuus 25:32

Lue myös:

    Uusimmat