Mainos

Stora Enso siirtyy ruotsalaiskomentoon

Suomalais-ruotsalaisen Stora Enson johto jatkaa ruotsalaistumistaan, kun toimitusjohtajaksi tulee elokuun alusta Karl-Henrik Sundström. Yrityksen hallitus ennustaa irtisanomisten jatkuvan myös Sundströmin kaudella, vaikka kovana saneeraajana tunnettu Jouko Karvinen siirtyykin eläkkeelle.  

– Pelkään, että kovilta päätöksiltä ei voida välttyä tulevaisuudessakaan. Ajat ovat perinteiselle paperiteollisuudelle vaikeita niin kauan, kun lapsemme lukevat uutisensa mieluummin sähköisistä välineistä kuin lehdistä, hallituksen puheenjohtaja Gunnar Brock Stora Ensosta sanoo.  

Irtisanomisten lisäksi yhtiö on tehnyt Karvisen johdolla myös uusia investointeja. Esimerkiksi Varkauteen on saatu ehtyvän teollisuuden tilalle uutta tuotantoa. Myös Uruguayn sellutehdas ja vuonna 2016 aloittava kuluttajapakkauskartongin tuotanto Kiinassa ovat esimerkkejä uudistumisesta.  

Analyytikko Antti Viljakainen Inderes Osaketutkimuksesta uskoo, että aika toimitusjohtajan vaihdokselle on oikea.  

– Yhtiö pitäisi saada irtisanomisten jälkeen taas kasvu-uralle. Uusi vaihe kestää useamman vuoden, minkä vuoksi on järkevää ottaa yrityksen johtoon uusi henkilö ja uudet kasvot.  

Karvinen jäi ulkopuoliseksi saneeraajaksi  

Stora Enson irtisanomisten isäksi henkilöityneen Karvisen henkilökohtainen tilinpäätös on vielä osin näkymättömissä, koska hänen aloittamiensa investointien tuotot syntyvät osin vasta Sundströmin aikana. Silti Karvinen jäi selvästi jälkeen omista tavoitteistaan.   

Vuonna 2013 Stora Enson sijoitetun pääoman tuotto oli 7,1 prosenttia, vaikka Karvinen julisti aloitusvaiheessa nostavansa sen yli 13 prosenttiin.   

Taloushistoriaan erikoistunut professori Markku Kuisma Helsingin yliopistosta uskoo, että Karvinen tullaan muistamaan suomalaisuudestaan huolimatta yrityksen ulkopuolelta tulleena saneeraajana.  

– Karvinen tuli paikkaamaan edeltäjänsä Jukka Härmälän suuren Amerikan harharetken jäljet. Siitä lähtien Karvisen aika on ollut yhtä saneeraamista.   

Kuisman mukaan toimitusjohtajan vaihtuminen ruotsalaiseksi on piste i:n päälle Karvisen uralla, koska hänen aikanaan yhtiön johto on ei-suomalaistunut yhä enemmän.  

– Johdon kansainvälistyminen on tietysti ymmärrettävääkin, koska yhtiön toiminnan pääpainopiste on siirtynyt pois Suomesta.  

Perinteisesti Stora Enson hallituksen puheenjohtaja on ollut ruotsalainen ja toimitusjohtaja suomalainen.  

Sundström jatkaa Karvisen työtä  

 54-vuotias Sundström ja hallituksen puheenjohtaja Brock kertovat yrityksen jatkavan ilman suuria linjamuutoksia. Myös yritystä analysoinut Viljakainen uskoo uuden toimitusjohtajan jatkavan samalla linjalla.  

– Toimitusjohtajan valinta yrityksen sisältä on selvä viesti jatkuvuudesta.   

Viljakaisen mukaan Sundströmin pitkä kokemus eri yhtiöiden johtotehtävistä ja Stora Ensosta tekevät hänen valinnastaan perustellun. Stora Ensossa Sundström on työskennellyt viimeksi Printing and Living -divisioonan johtajana.  

– Säästöt paperiliiketoiminnassa ovat Sundströmin johdolla onnistuneet odotetusti. Hän vaikuttaa pätevältä tehtävään.  

Markku Kuisman tavoin myös Viljakainen uskoo, että sijoittajat voivat hyötyä myöhemmin Karvisen aloittamista uudistuksista, jos Sundström vie tehtävänsä maaliin onnistuneesti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.