Mainos

Stora Enso voitti tulospalkkiokiistan

Kouvolan käräjäoikeus on hylännyt kaikki työntekijöiden Stora Ensoa vastaan nostamat kanteet tulospalkkiokiistassa. Kanteita oli ajanut 110 yhtiön työntekijää, jotka osallistuivat vuorokauden työnseisaukseen keväällä 2006.

Käräjäoikeuden mielestä yhtiöllä oli oikeus rajoittaa tulospalkkioita, kun se pyrki vähentämään laittomia lakkoja. Oikeuden mukaan palkkiot ovat työnantajan yksipuolisesti myöntämä etuus, johon ei sovelleta palkkausta koskevia normeja.

Toimihenkilöunioni haastoi Stora Enson ja sen tytäryhtiöt oikeuteen, kun ne eivät maksaneet työnseisaukseen osallistuneille työntekijöilleen tulospalkkiota. TU nosti kanteet yli tuhannen jäsenen puolesta 12 paikkakunnalla.

Aiemmin Oulun käräjäoikeus asettui vastaavassa oikeudenkäynnissä työntekijöiden kannalle.

Tulospalkkioita jo vuodesta 1997

Stora Ensolla on ollut tulospalkkiojärjestelmä vuoden 1997 alusta alkaen. Vuonna 2005 siihen lisättiin ehto, että laittoman työtaistelun taloudellinen menetys vähennetään työtaisteluun osallistuneiden tulospalkkiosta.

Kouvolan käräjäoikeus katsoi, että vaikkei tästä ole sopimusta henkilöstön tai ammattijärjestöjen kanssa, ne ovat hiljaisesti hyväksyneet tulospalkkiojärjestelmän.

Vuosina 2005 ja 2006 ei Paperiliiton lakon vuoksi myöskään maksettu tulospalkkioita.

Kantajat velvoitettiin korvaamaan Stora Enson oikeudenkäyntikuluja yhteisvastuullisesti 27500 euroa.

Ero tiedotuksessa

Kouvolan käräjätuomarin Jorma Korvuon mielestä Oulun ja Kouvolan vastakkaiset lopputulokset perustuvat siihen, että työntekijöillä on ollut eritasoinen tietämys tulospalkkioiden ehdoista.

- Oulussa tiedotus ei ole onnistunut eikä kantajilla ole ollut asiasta selkeää tietoa. Kouvolan käräjäoikeus katsoi neljän yksikön työntekijöiden tienneen, mistä on kyse, Korvuo perustelee ratkaisuaan.

Toimihenkilöunioni vie kiistan hovioikeuteen

Toimihenkilöunioni on ilmoittanut, että se valittaa Kouvolan käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

TU:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää tuomiota hyvin epäoikeudenmukaisena. Hänen mukaansa Oulun ja Kouvolan erilaiset ratkaisut osoittavat, että tuomioistuimen kautta on vaikea saada yksiselitteistä ja nopeaa ratkaisua.

- Nopeampi vaihtoehto näyttää olevan käyttää perustelluissa tilanteissa painostustoimia työnantajaa kohtaan, hän sanoo.

Tulospalkkiokiistan käsittely jatkuu Kouvolan ja Rovaniemen hovioikeuksissa. Muut kanteet kymmenellä paikkakunnalla ovat jäissä siihen saakka, kunnes Oulun ja Kouvolan tapauksista saadaan lainvoimaiset tuomiot. Se saattaa vaatia korkeimman oikeuden ratkaisua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.