Stonehengen suurelle mysteerille saattoi vihdoin löytyä selitys

Geologit uskovat viimein ratkaisseen mysteerin Stohengen kivien syntyperästä 0:47
Geologit uskovat ratkaisseensa myös arvoituksen Stonehengen kivien syntyperästä. Katso video vuodelta 2019.

Tutkijat selvittävät, onko muinaismuistomerkki Stonehenge linjattu paitsi Auringon myös Kuun liikkeiden mukaan.

Englannin historiallista perintöä vaaliva English Heritage ja useat yliopistot tutkivat parhaillaan, onko esihistoriallisen kivirakennelma Stonehengen arkkitehtuuri yhteydessä Kuun 18,6-vuotiseen sykliin. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja The Guardian.

Kuun ratataso kiertyy ympäri ja tekee yhden kierroksen kerran 18,6 vuodessa. Seuraavan kerran näin tapahtuu 2024–2025, jolloin tutkijoilla on hyvä mahdollisuus testata uutta teoriaa. 

Teorian mukaan Kuun liikkeet on saatettu huomata Stonehengen rakentamisen alkuvaiheissa ja havainnoilla on saattanut olla vaikutusta monumentin myöhempään suunnitteluun. 

– Emme koskaan ole pystyneet todistamaan yhteyttä, mutta mitä enemmän ymmärrämme monumentteja ja Kuuta, sitä vahvempi argumentti on, sanoo tohtori Fabio Silva Bournemouthin yliopistosta. 

Onko asemakivien linjaaminen Kuun kanssa tahallista?

Stonehenge on Englannin Wiltshiressa sijaitseva esihistoriallinen monumentti. Sen rakentaminen aloitettiin noin 3 000 ennen ajanlaskun alkua. Rakentaminen tapahtui useiden vuosisatojen aikana, ja sen eri osat on ajoitettu eri aikakausille.

Stonehengen tarkoitusta ja alkuperää ei varmasti tunneta, mutta se on suunniteltu taivaankappaleiden havaitsemiseksi. 

Muistomerkin arkkitehtuurin tiedetään liittyvän Auringon liikkeisiin ja erityisesti kesäpäivänseisaukseen, jolloin tuhannet ihmiset kerääntyvät vuosittain muistomerkille todistamaan auringonnousua. 

Pian saattaa selvitä, ovatko jotkut osat yhteydessä myös Kuun liikkeisiin.

– Neljä asemakiveä on linjassa Kuun ääriasentojen kanssa, ja tutkijat ovat keskustelleet vuosien ajan siitä, onko tämä tahallista. Ja myös siitä, että jos näin on, kuinka tämä saavutettiin ja mikä olisi voinut olla sen tarkoitus, kertoo arkeoastronomian professori Clive Ruggles Leicesterin yliopistosta.

Stonehengen keskeisiä rakennusmateriaaleja ovat megaliittiset kivet, jotka ovat massiivisia kivipaaluja.

Lue myös:

    Uusimmat