STM: Laki hoitajien määrämisestä töihin kesken lakon etenee – näitä tehtäviä se koskisi

Keuhkosyöpää sairastavan Heidin kiireellinen leikkaus peruttiin:"Rukoilen, että lakko loppuisi" 2:17
Keuhkosyöpää sairastavan Heidi Kivimäki kertoo, kuinka kiireellinen leikkaus peruttiin lakon vuoksi.

Työoikeuden professori pitää lakia poikkeuksellisena.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi eilen valmistelevansa lakia, jolla hoitajat voitaisiin määrätä töihin myös lakon aikana. 

Tänään STM tarkensi, että laki koskisi välttämätöntä hoitoa, kuten tehohoitoa, päivystystä, ensihoitoa, synnytyksiä ja välitöntä hoitoa vaativia syöpätapauksia.

Näihin toimintoihin voitaisiin siis määrätä hoitajia silloin, kun suojelytyövoimaa ei muuten ole riittävästi, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

– Meillä on ministeriönä velvollisuus miettiä, millä tavalla potilaiden henki ja terveys voidaan turvata. 

Suojelutyö tarkoittaa välittömässä hengenvaarassa olevien potilaiden hoitamista ja muuta välttämätöntä työtä, joka on rajattu lakon ulkopuolelle.

Lindénin mukaan aluehallintoviranomaiset voisivat käytännössä määrätä hoitajia töihin esimerkiksi silloin, jos dialyysi- tai syöpähoidot jouduttaisiin muuten keskeyttämään, tai jos leikkaussaleja ei olisi riittävästi käytössä esimerkiksi keisarinleikkauksia varten.

"Poikkeuksellista"

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen pitää lakia poikkeuksellisena. Laki puuttuu työntekijän lakko-oikeuteen, joka on Suomessa lailla turvattu.

– Onhan tämä todella poikkeuksellista. Nyt näyttää siltä, että tässä voi olla vähän suuremmasta erimielisyydestä kyse.

Koskisen mukaan aiempien lakkojen aikana työntekijä- ja työnantajaosapuolet ovat yleensä päässeet sopuun siitä, miten suojelutyö hoidetaan lakon aikana. 

Vuonna 2007 säädettiin laki hoitajien joukkoirtisanoutumisten varalta. Lakia ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön.

"Eihän meillä poliisi lähde hakemaan työntekijöitä töihin"

Koskisen mukaan suojelutyö on turvattava lakon aikana, mutta laissa ei tarkemmin määritellä, mitä kaikkea suojelutyöhön kuuluu.

Tehy itse on ilmoittanut, että suojelutyöllä turvataan tehohoito, päivystys, synnytykset, välitöntä hoitoa vaativat syöpätapaukset ja dialyysihoito. Myös välitön tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito kiireelliset laboratorio- ja kuvantamispalvelut on turvattu lakon aikana.

Esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaala kertoi perjantaina STT:lle, että dialyysihoitoihin ei ollut riittävästi työntekijöitä.

Koskisen mukaan lakiin tarvitaan todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnan lausunto. Vielä on vaikeaa arvioida, meneekö laki läpi perustuslakivaliokunnasta.

– Riippuu siitä, miten se toteutetaan. Lievimmillään suojelutyön määritelmää voitaisiin tarkentaa, Koskinen sanoo.

STM:n mukaan tavoitteena on, että tarvittaessa laki saadaan eduskuntaan ensi viikon alussa.

Epäselvää on myös se, miten hoitajat käytännössä pakotettaisiin töihin.

– Eihän meillä poliisi lähde hakemaan työntekijöitä töihin, mutta varmaan jonkinlaisia seuraamuksia tulisi, Koskinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat