STM hoputtaa koronatestausta kaikille tärkeimmille rajanylityspaikoille: "Nyt on se hetki"

4:22
Näin koronaseulontaa tehdään Helsingin Länsisatamassa – kuinka moni matkustaja osallistuu vapaaehtoiseen testiin?

Testaamisen käytännön järjestelyt ovat pitkälti paikallisten toimijoiden käsissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtajan Pekka Tulokkaan mukaan koronatestaus on aloitettava viimeistään nyt vähintään kaikilla tärkeimmillä rajanylityspaikoilla. Hän toivoo, että tässä edetään nopealla aikataululla.

–  Nyt on se hetki, jossa rajoilla pitää toimia, että saadaan parempi kuva virusvarianteista, Tulokas sanoo STT:lle.

Viranomaisten toiveena on, että uusi herkästi leviävä koronavirusmuunnos saataisiin kiinni jo rajalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut laajaa testaamista raja-asemilla.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla äskettäin aloitettu vapaaehtoinen testaus on toiminut erittäin hyvin, ja vain pieni joukko on kieltäytynyt testistä. Myös satamissa tehtävää testausta on Tulokkaan mukana tarkoitus lisätä.

Maarajoista muun muassa Tornion isolla rajanylityspaikalla on jo pitkään tehty vapaaehtoisia testejä. Tulokkaan mukaan rajojen koronatestausta voidaan edelleen kehittää systemaattisempaan suuntaan Lapissa ja Länsi-Pohjan alueella. Kaakkois-Suomen tilannetta arvioidaan kokouksessa huomenna keskiviikkona.

Yksityinen puoli avuksi

Testaamisen käytännön järjestelyt ovat pitkälti paikallisten toimijoiden käsissä. Tulokkaan mukaan esimerkiksi Torniossa joudutaan tarkkaan miettimään, kuinka usein tiuhasti rajan yli asioivat paikalliset asukkaat on järkevää testata.

Jos ja kun testaamista rajoilla lisätään tuntuvasti, tarvitaan paljon myös testien tekijöitä. Tulokas pitää selvänä, että julkisen puolen terveydenhuoltoalan henkilöstö ei tähän yksin riitä.

–  Myös kaupallinen puoli täytyy hyödyntää täysimääräisesti.

Tulokkaan mukaan tässä vaiheessa lähdetään siitä, että testit ovat vapaaehtoisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja