MTV Suomen ja Ruotsin rajalla: Ylitykset kuuluvat torniolaisten arkeen – "En usko, että pakkokaranteeni soveltuu maarajalle"

6:50
MTV Uutiset Live kävi Torniossa selvittämässä, miten koronavirukseen suhtaudutaan Ruotsin tuntumassa.

Työryhmä yrittää keksiä ratkaisuja siihen, miten rajanylitysturvallisuutta voidaan parantaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tilanne on alueella rauhallinen. Sairaanhoitopiiriin kuuluu 60 000 suomalaista ja kaiken kaikkiaan alueella on todettu 153 koronavirustartuntaa. 

Hallituksen eilinen kasvomaskisuositus mietityttää Taskilaa eikä vielä tällä viikolla sairaanhoitopiirin ole luvassa tarkentavia ohjeistuksia. 

– Suositus on sinällään erittäin hyvä varsinkin, kun se kohdistetaan tilanteisiin, joissa turvaväliä ei voida pitää. 

Taskilan mukaan on kuitenkin tärkeä muistaa, että kasvomaski on ainoastaan lisäväline koronaviruksen torjunnassa eikä se korvaa käsihygieniaa tai turvavälejä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kuuluu alueeseen, johon kasvomaskia suositellaan. Taskilan mukaan ei ole mitään estettä, miksei kasvomaskisuositusta noudatettaisi. 

– Haluamme nyt oman ohjeistuksen lykkäämisellä antaa kunnille aikaa käytännönjärjestelyille. Miten suojat jaetaan? Entä miten myös sellaiset henkilöt saavat kasvomaskeja, joilla ei niihin ole varaa? Taskila pohtii. 

Ei kauppareissulle Ruotsiin

Tornio on vilkas rajanylityspaikka naapurimaahan Ruotsiin. Testausaseman avaamisesta rajan tuntumaan on keskusteltu ja nyt työryhmä on aloittanut suunnittelutyön rajanylityksen turvallisuuden parantamiseksi. 

– Ensi viikolla saadaan päätöksiä muun muassa testauspisteen osalta ja muista toimista, mitä työryhmä on miettinyt, Taskila kertoo. 

Työryhmä yrittää löytää ratkaisuja siihen, miten koronavirusta voidaan rajanylityspaikalla torjua.

– En usko, että pakkokaranteeni soveltuu laajamittaisesti maarajalle. 

Rajanylityspaikan läheisyydessä asuvien tavalliseen arkeen kuuluu esimerkiksi kauppareissu naapurimaan puolelle Haaparantaan. Taskilan mukaan paikalliset tartuntatautiviranomaiset pyrkivät muistuttamaan siitä, ettei hallituksen suosituksesta Ruotsiin tulisi matkustaa. 

– Työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi on sallittu, mutta kauppareissun takia Ruotsiin ei pidä lähteä, Taskila muistuttaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja