EU-komissio perää Suomelta tietoja alle 5,5 prosenttisten alkoholijuomien etämyynnistä – taustalla useita kanteluita

Suomi joutunee EU:n syyniin alkoholin etämyynnin rajoittamisen takia 1:48
EU:n puuttuminen etämyyntiin oli odotettua. Katso uutisjutusta, mistä on kyse!

EU-komissio pyytää Suomea toimittamaan lisätietoja alkoholilaista ja mietojen alle 5,5 prosentin alkoholijuomien vähittäismyynnistä. Komissio toteaa kirjeessään, että Suomen nykyinen alkoholilaki ja sen soveltamistapa voivat olla EU:n lainsäädännön kannalta ongelmallisia. Asiasta tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Ongelmat liittyvät tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteisiin ja sähköistä kaupankäyntiä koskevaan direktiivin. Torstaina sosiaali- ja terveysministeriölle lähetetyssä kirjeessä komissio toteaa vastaanottaneensa useita Suomea vastaan esitettyjä kanteluita.

Ongelma liittyy ennen kaikkea etämyyntiin. Vähittäiskauppa tai ruokakauppa voi saada vähittäismyyntiluvan ja myydä juomia liikkeissään, mutta Valviran ohjeistuksen mukaan ne eivät voi harjoittaa verkkokauppaa tai etämyyntiä Suomessa.

Suomessa ei myöskään ole järjestelmää, joka tunnustaisi muiden EU-maiden kansalliset vähittäismyyntiluvat. Muissa EU-maissa toimivat vähittäismyyjät eivät voi saada suomalaista lupaa myydä juomia etämyyntinä, komissio toteaa. 

Tässä tapuksessa kyseessä on siis mietojen, alle 5,5 prosentin, alkoholijuomien vähittäismyynti eikä esimerkiksi viinien. 

Ei edennyt viime hallituskaudella

Etämyyntiä ja etäostoja käsitellään Suomessa eri tavoin. Etämyynnissä myyjän tulisi maksaa alkoholijuoman valmisteverot ja muut verot ja hoitaa kuljetukset. Etäostoissa veroista ja kuljetuksesta vastaa ostaja.

Komissio tiedustelee Suomen aikeita toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän keväällä 2018 tekemiä ehdotuksia alkoholijuomien rajat ylittävän myynnin sääntelystä.

Työryhmä ehdotti, että mietojen alkoholijuomien verkkokaupan tulisi olla mahdollista kotimaisille ja ulkomaisille toimijoille. Jakelu tapahtuisi vähittäismyyntipaikoista, eli ei postitse tai kuljetusliikkeen kotiin kantamina.

Asia ei viime hallituskaudella edennyt. Etämyynti on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana, työryhmä totesi tuolloin. Useimmissa tapauksissa ulkomailta tilattujen juomien verot ovat työryhmän mukaan jääneet maksamatta.

Vastaus huhtikuussa

EU-komission tietopyynnöt liittyvät komission ja jäsenmaan väliseen Pilot-mekanismiin, jonka avulla komissio saa tietoa siitä, miten jäsenmaiden kansalliset säännökset ja niiden soveltaminen noudattavat EU-oikeutta.

Sosiaali- ja terveysministeriö sanoo julkistavansa komission pyynnön, koska julkisuudessa on esitetty harhaanjohtavaa tietoa Pilotissa käsiteltävistä asioista.

Suomi vastaa komission tietopyyntöön 14. huhtikuuta mennessä.

Jutun otsikkoa muutettu 15.02: lisätty tarkennus, että tapaus koskee alle 5,5, prosentin juomia. Tieto lisätty toistamiseen myös juttuun. 

Lue myös:

    Uusimmat