Stanley Kubrickin Hohto-elokuvan kuvaukset olivat tuskaa Shelley Duvallille: "Olin yhtenään sairaana stressin takia"

Hohto on yksi 80-luvun suurimpia klassikoita. Sen tekeminen oli kuitenkin yhdelle näyttelijöistä erityisen raskasta.

Vuonna 1980 julkaistu Hohto jakoi kriitikoiden ja elokuvakatsojien mielipiteet ilmestyessään, mutta ajan kuluessa siitä on kasvanut kiistaton kauhuklassikko. Stanley Kubrickin mestarillisenakin pidetty kauhuelokuva kertoo perheestä, joka viettää talven syrjäisessä hotellissa, perheen isän Jack Torrancen (Jack Nicholson) kirjoittaessa seuraavaa romaaniaan. Ahdistavassa elokuvassa hotellissa tapahtuu kummia ja Jack alkaa ajautua hiljalleen kohti hulluutta.

Elokuvan kuvaukset kestivät yli vuoden ja perfektionistina tunnettu Kubrick vaati useista kohtauksista useita ottoja. Kaikista raskain osuus kuvauksissa oli Jackin Wendy nimistä vaimoa näytelleellä Shelley Duvallilla.

Duvall elää nykyään pienessä kaupungissa Texasin osavaltiossa. 67-vuotias nainen kärsii vakavasta mielisairaudesta, jonka uskotaan juontavan juurensa Kubrickin harjoittamasta piinaavasta kohtelusta Hohdon kuvauksissa.

Pesäpallomaila-kohtaus on yksi elokuvan tunnetuimpia, siinä Duvallin hahmo on hysteerinen ja itkuinen pitäen uhkaavan miehensä loitolla pesäpallomailalla huitoen. Kyseinen kohtaus kuvattiin 127 kertaa. Duvall itki uudelleenottojen välissä ja oli loppua kohden hysteerisessä tilassa.

Duvall on sanonut itkeneensä viimeiset yhdeksän kuukautta kuvauksista lähes 12 tuntia päivässä ja tunteneensa olonsa onnettomaksi sekä tyhjäksi. The Making of The Shining -dokumentissa Duvall näyttää Kubrickille, kuinka häneltä lähtee hiuksia päästä kuvaussessioiden stressaavuuden takia.

– Älkää antako Shelleylle sympatiaa, Kubrick sanoo kuvausryhmälle, näyttelijän ollessa aivan hänen vierellään.


Tilanteen voi nähdä kohdasta 6:01 eteenpäin.

Kubrickilla oli tapana sanoa Duvallin tuhlaavan kaikkien paikalla olijoiden aikaa ja hylätä jokainen näyttelijän ehdotus turhana.

– Olin yhtenään sairaana stressin takia. Stanley koetteli minua pahemmin kuin kukaan muu koskaan. Se on vaikein rooli, jonka olen koskaan tehnyt, Duvall sanoo The Complete Kubrick -kirjassa.

Duvallin vastanäyttelijä Jack Nicholson on kertonut, ettei Kubrick kohdellut kahta näyttelijää tasapuolisesti. Nicholson oli ohjaajan kanssa samalla sivulla, mutta Duvallin suuntaan satoi kritiikkiä yhtenään.

Elokuva pohjautuu Stephen Kingin saman nimiseen kirjaan. King ei itse pidä elokuvasta, hänen mielestään Wendyn hahmo on avuttomuutensa vuoksi misogyyninen kuvaus naisista. Kirjan versiossa Jack on mukava mies, joka ajautuu hiljattain hulluuteen, mutta King koki elokuvaa katsoessaan Nicholsonin näyttäneen alusta asti sekopäältä.

Lue myös:

    Uusimmat