Stalinin salaiset kansiot täydentävät kuvaa Kekkosen roolista yöpakkaskaudella

Presidentti Urho Kekkonen oli valmis keskustelemaan venäläisten kanssa keinoista Karl-August Fagerholmin yöpakkashallituksen kaatamiseksi 1958.

Asiaa valottaa professori Kimmo Rentola uudessa kirjassa Varjo Suomen yllä – Stalinin salaiset kansiot. Lähteinä on käytetty Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean politbyroon "erityiskansioita".

Neuvostoliitto veti Suomesta pois jo aiemmin epäsuosioon joutuneen suurlähettiläänsä. Se oli tarkoitus tehdä kaikessa hiljaisuudessa, mutta Kekkonen halusi Rentolan mukaan tehdä asiasta julkisen. Tämä loisi enemmän kriisitunnelmaa ja olisi selvä viesti Fagerholmin hallitukselle.

Uutta tietoa kirjassa tarjotaan myös vaaran vuosista, nimenomaan vuodenvaihteesta 1949–1950. Tuolloin Neuvostoliitossa oli valmisteltu painostustoimia Suomea vastaan. Yhtenä keinona olisivat olleet lentolehtiset, joissa olisi jaettu nykykielellä ilmaistuna disinformaatiota. Lentolehtisissä olisi kerrottu Suomessa toimivasta vastarintajärjestöstä, joka valmistelisi vallankaappausta.

Kaavailussa oli myös levittää huhua, jonka mukaan Neuvostoliitto vaatisi "pääsotarikollisia" tuomittaviksi rajan taakse.

Kimmo Rentolan lisäksi kirjan toimituskuntaan ovat kuuluneet professorit Ohto Manninen ja Timo Vihavainen sekö varajohtaja Sergei Zhuravljov Venäjän tiedeakatemiasta.

Lue myös:

    Uusimmat