Mainos

St1-yhtiön omistaja panisi öljyjätit koville: "Ilmasto pelastuu vain pakolla"

10:10

Energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen pelkää, että Pariisin ilmastosopimus ei johda kaivattuihin keksintöihin energia-alalla.

Mika Anttonen vaatii MTV:n Uutisextrassa, että isot öljyjätit on pakotettava lisäämään uusiutuvaa energiaa.

– Fossiilisen energian tuottajat ja myyjät pitää velvoittaa vähentämään fossiilisen energian tuotantoa ja korvaamaan sitä uusiutuvalla. Näin saadaan maailman mahtavimmat yhtiöt panostamaan tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Ja näin syntyy keksintöjä, joiden olemassaolosta me emme vielä edes tiedä, St1:n omistaja sanoo.

Vertauksena Anttonen käyttää Apollo13-avaruuslentoa, jossa miehistön henki oli vaarassa teknisen vian takia. Lopulta lento pääsi takaisin maahan.

– Insinööri keksii, kun on pakko, Anttonen sanoo.

St-ykkösellä on käynnissä kaksi kallista kokeilua, joiden taloudellinen järkevyys saadaan selville vasta vuoden päästä. Yhtiö etsii Espoon Otaniemessä 7 kilometrin syvyydessä lämpöä maan alta.

Kajaanissa puolestaan sahanpurusta tehdään polttoainetta. Tätä hanketta varjostaa EU, jossa ei katsota pelkästään hyvällä puun energiakäyttöä.

– EU:ssa on paljon politiikkaa, jossa yritetään laittaa koko EU-alue samaan muottiin. Paikallisia olosuhteita pitäisi kuitenkin hyödyntää maksimaalisesti. Se, mikä on kestävää metsätaloutta Suomessa, siitä ei paljon tiedetä eteläisessä Euroopassa.

– Kyllä tämä on iso kansallinen kysymys, jossa meidän täytyisi olla äärimmäisen tiukkoina. Toivottavasti Suomen päättäjät tekevät tämän kanssa töitä ja sieltä ei tule ikäviä yllätyksiä, Anttonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.