Mainos

SS: Nettipoliiseja työllistävät eniten seksuaalirikolliset

Helsingin kolmen päätoimisen virtuaalipoliisin lisäksi Suomessa on nyt yhdeksän uutta, tehtävään koulutettua konstaapelia, jotka tekevät osan työstään netissä. Asiasta kertoo Savon Sanomat.

Virtuaalipoliisit keskittyvät netissä etenkin oman alueensa toimiin, mutta auttavat tarvittaessa koko Suomessa. Helsingin virtuaalipoliisit tekivät viime vuonna neljä rikos- tai lastensuojeluilmoitusta, joiden kohde oli Pohjois-Savosta.

Vapaaehtoisesti mukaan lähteneet poliisilaitokset ovat saaneet koulutuksen, jonka jälkeen nettipoliisille on avattu Facebook-profiili tai nimimerkki IRC-galleriaan. Profiilien yhteystiedoissa on myös virkakännykän numero ja sähköpostiosoite suoria yhteydenottoja varten.

Rupattelusta luottamus poliisiin

Helsingin virtuaalinen lähipoliisiryhmä aloitti toimintansa vuonna 2008 IRC-galleriassa, ja laajensi toimintansa viime vuonna Facebookiin.

Ryhmää ovat eniten työllistäneet seksuaalirikokset. Ryhmän työn arvioidaan laskeneen merkittävästi ilmoituskynnystä, jotta etenkin alaikäiset ovat kertoneet esimerkiksi netin käyttöön liittyvistä seksuaalirikoksista poliisille.

Facebookissa nettipoliiseihin yhteydessä ovat pääosin 20–40-vuotiaat, jotka tiedustelevat jotain asiaa. Eniten ryhmä on tähän mennessä saanut yhteydenottoja IRC-galleriassa.

Vanhempi konstaapeli Sami Pöntinen kertoo, että useat rikosilmoituksiin johtaneet tapaukset ovat lähteneet rupattelusta. Kun luottamus poliisiin syntyy, nettipoliiseille on kerrottu asioita, joita ei muuten ole uskallettu tai osattu ilmoittaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.