Sotilaskotijärjestö täyttää 80 vuotta

Sotilaskotijärjestö täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Varusmiesten vapaa-ajasta huolehtimiseen keskittyvä sotilaskotijärjestö on Suomen vanhin maanpuolustustyön järjestö. Merkkivuotta juhlistetaan muun muassa Helsingissä toimivan Sotamuseon erikoisnäyttelyllä.

Ensimmäiset sotilaskodit perustettiin samana vuonna kuin itsenäisen Suomen armeijakin eli 1918. Nykyisin Sotilaskotiliittoon kuuluu 43 yhdistystä, joissa on yhteensä noin 8 000 jäsentä.

Ensimmäisinä toimintavuosina eli 1920-luvulla sotilaskotityön tärkeimpiä tehtäviä oli monipuolinen kansanvalistus. Monet rajaseudun varusmiehet eivät tuolloin osanneet lukea eivätkä kirjoittaa, ja näitä taitoja opeteltiin sotilaskodeissa. Niiden yhteyteen perustettiin myös kirjastoja. Sotien aikana sotilaskoteja oli arviolta tuhat. Sotilaskotitoiminnan lisäksi järjestettiin rintamalla taiteilijavierailuja ja hengellisiä tilaisuuksia.

Nykyisin sotilaskodissa iltaansa viettävä varusmies voi vaikkapa surffailla internetissä. Pizzat ovat tulleet tarjoilupöydälle perinteisten munkkien rinnalle, ja ohjelmatoimintaan kuuluu muun muassa rock-konsertteja.

Yksi osa sotilaskotijärjestön työstä on jäsenistön kouluttaminen poikkeusoloihin. Tähän kuuluu esimerkiksi työ YK:n rauhanturvaajille perustetuissa kansainvälisissä sotilaskodeissa. Sotilaskotiperinteen järjestelmällinen kartoitustyö on käynnistynyt vasta hiljattain. Sitä varten on perustettu Sotilaskotiperinneyhdistys.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat