MTV paikalla: Siniset kokoontuivat myrskyiseen ryhmäkokoukseen – "Pitää päättää, tehdäänkö tähän maahan minkäänlaista sote-uudistusta"

Sinisten eduskuntaryhmä on kokoontunut ryhmäkokoukseen eduskuntaan keskustelemaan ryhmän kannasta sote-uudistukseen.

Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo kutsui kokouksen koolle sen jälkeen, kun sinisten kansaedustajat Vesa-Matti Saarakkala ja Pentti Oinonen kertoivat maanantaina äänestävänsä hallituksen sote-uudistusta vastaan.

– Tässä otetaan sinisten eduskuntaryhmän kanta sote-uudistukseen, Elo sanoi ennen ryhmäkokouksen alkua.

Elon mukaan siniset lähtökohtaisesti kannattavat hallituksen esityksiä, mutta kanta sote-esitykseen voi vaihtua.

– Ryhmä päättää ryhmän kannan, Elo sanoi.

Elo sanoi, että sote-uudistus on veitsenterällä. Sen läpimeno voi Elon mielestä olla kuitenkin mahdolllista.

– Tarvitaan venymistä ja joustoa sosiaali- ja terveysvaliokunnalta ja koko eduskunnalta.

"Pihinä vaimenee pikku hiljaa"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on käytännössä muutama päivä aikaa käsitellä perustuslakivaliokunnan antamat huomautukset. Hallituksen sote-rintamasta irtautuneen Vesa-Matti Saarakkalan mukaan viikotkaan eivät riitä sote-mallin korjaamiseen.

Saarakkala sanoi, että soten nykyinen valinnanvapausmalli on taloudellisesti kestämätön.

– Nyt pitää päättää tehdäänkö tähän maahan minkäänlaista sote-uudistusta vai jatketaanko tätä leikkiä valinnanvapauden ympärillä.

Saarakkala ei usko, että sote-uudistuksesta päästään äänestämään eduskunnan suuressa salissa. Tähän yhtyy myös MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki.

– Se pysähtyy ja pihinä vaimenee pikku hiljaa. Tässä tulee esteitä matkalle. Aikataulu on yksi niistä, ei perustuslakivaliokunnan valtavia muutoksia voi ehtiä tekemään, Kärki sanoi.

Kärjen mukaan sotea ei tällaisella valinnanvapausmallilla tule. Muun muassa EU-oikeusvarmuuden, tietosuojan ja valinnanvapauden rahoittamisen kanssa on liian suuria ongelmia.

Kärki sanoo, että osa sinisten kansanedustajista puhuu suunsa puhtaaksi, koska heillä ei ole mitään hävittävää. Suuri osa sinisten nykyisistä kansanedustajista ei ole uusimassa paikkaansa huhtikuun eduskuntavaaleissa.

– Ne joilla ei ole pidäkkeitä, sanovat että ei tästä mitään tule.

Lue myös:

    Uusimmat