Mainos

Sote-neuvottelut jatkuvat – Lihavin riita yhä alueiden lukumääristä

Kokoomuksen kansanedustaja ja Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa tähdentää, että sote-väännössä keskustan voimakkaasti ajama 18 sote-aluetta ei olisi missään muodossa kompromissi.

– Olemme valmiita kompromissiin, mutta tuo 18 alueratkaisu ei ole se kompromissi. Täytyy katsoa sellainen kokonaisuus, jota hallitus voi viedä eteenpäin, Sarkomaa sanoo.

– Monissa muissa tähän asiaan liittyvissä kokonaisuuksissa ollaan käsittääkseni jo kovin lähellä, mutta tuo aluejako on yhä kesken, Sarkomaa tähdensi MTV:n Huomenta Suomessa.


Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen olevansa valmis hajottamaan hallituksen, jos sote-riitaan ei löydetä ratkaisua aamuun mennessä.

Keskustan ja kokoomuksen välisessä kiistassa on kyse muun muassa sote-alueiden määrästä. Kokoomus ei hyväksynyt keskustan ehdotusta 18 alueesta, vaan pyysi eilen pari päivää lisää asian käsittelylle.

Sipilä ei usko, että pari päivää auttaisi, koska hallitus on syventynyt soteen jo kuukausia. 

Neuvottelut venyvät

Neuvottelut jatkuivat aamuyölle ja ne jatkuvat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan tänään.

– Viimeiset kontaktit olivat yhden kahden välillä. Äly ei ole aamuyön tunteina välttämättä ihan kirkkaimmillaan. Neuvottelut jatkuvat ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen.

Vanhanen myöntää kokoomuksen ja keskustan riidan sote-alueiden määrästä olevan yhä voimissaan.

– Näissä muissa asioissa on yhteisymmärrys olemassa, mutta hieman ongelmallista on, että sisältökysymyksissä olemme ottaneet kokoomuksen tavoitteet hyvin pitkälle huomioon. Sillä puolella taas ei ole joustettu tässä alueiden lukumäärässä.

Kokoomus: Alueen kantokyky ratkaisee

Kokoomus ei näe keskustan ajamaa 18 sote-aluetta järkevänä.

– Se mikä ratkaisee, on alueen kantokyky. Onko se tarpeeksi suuri, onko siellä voimavaroja ja osaamista. Sen takia me haluamme, että asiantuntijoita kuunnellaan. Olemme perustaneet näkemyksemme siihen, että jos alueita on yli 12, niin asiantuntijat varoittavat että alueen kantokyky kärsii, Sarkomaa perustelee.

– Kaksi puoluetta on hyväksynyt tämän esityksen ja nyt odotetaan, että josko kolmannen puoleen kanssa löytyisi yhteisymmärrys, Vanhanen sen sijaan sanoo.


Osapuolet olivat toiveikkaita ratkaisun löytymisessä, mutta aluejako on merkittävä sote-uudistuksessa. Huomenta Suomessa vierailleet painottivatkin, että aluejako ratkaisee koko soten.

Keskustan eduskuntaryhmä on tiettävästi koolla kello 9.30. Myös kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmät ovat todennäköisesti koolla, mutta kokousten aikatauluista ei ole tietoa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.