Soten valinnanvapaus vielä uuteen sorviin – perustuslaki kaataa, ellei isoja muutoksia tehdä

Soten valinnanvapauslaki vaatii useita täsmennyksiä ja luvassa voi olla isojakin muutoksia.

Jos valinnanvapauslakiluonnosta ei muuteta, uhkana on valinnanvapauden kaatuminen perustuslakiin. Tänään julkistetusta valinnanvapauslain valtiosääntöoikeudellisesta arviosta ilmenee, että yksi isoimmista kysymyksistä kytkeytyy perustuslain pykälään 124. Arvio tehtiin sosiaali- ja terveysministeriössä.

Perustuslain 124 pykälän mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna hyvän hallinnon vaatimuksia. Tehtävä voidaan antaa vain lailla.

Käytännössä vielä on siis punnittava, voidaanko lakiluonnoksessa olevaa julkista hallintotehtävää siirtää yksityisille toimijoille.

Nyt ehdotetussa mallissa valinnanvapauden ytimessä on se, että yksityisille palvelujen tuottajille siirtyisi vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluiden tuotannosta. Yksityinen palvelujen tuottaja vastaisi myös palvelun tarpeen arvioinnista.

– Perustuslain tulkintakäytännön valossa asetelma on kokonaan uusi. Aiemmat perustuslain pykälän 124 tarkoittamat julkisen vallan tai hallintotehtävän siirrot ovat koskeneet tähän verrattuna yksittäisiä rajattuja tehtäviä, arviossa sanotaan.

"Kyse on normaalista lainvalmistelusta"

Täsmennyksiä lakiluonnoksessa kaipaa lisäksi se, minkälaisia ehtoja maakunta voi asettaa palveluntuottajalle ja milloin maakunnalla on oikeus irtisanoa tuottajan sopimus. Myös asiakkaiden oikeusturvakeinoja on viilattava.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen liittyvä valinnanvapauslakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että soten valinnanvapauteen tulee luultavasti muutoksia tähän asti kuullun perusteella. Hän ei kuitenkaan kommentoi, mitä mahdolliset muutokset voisivat olla.

Hänen mukaansa lausunnot otetaan huomioon niin kuin aina lainvalmistelussa ja tarvittavat yksityiskohtaiset päätökset tehdään, kun lausunnot on saatu kerättyä.

– Palaute otetaan vastaan, ja sen jälkeen on vielä töitä sorvata lausuntopalaute varsinaiseen hallituksen esitykseen, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Hän lisäsi, että kyse on normaalista lainvalmistelusta.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoi Ylelle, että lakiluonnosta on täydennettävä ja täsmennettävä niin, että varmistetaan yhdenvertainen sote-palveluiden saatavuus.

– Myös niin, että palveluiden sisältö ei julkisissa terveyspalveluissa eri puolilla maata liikaa poikkea toisistaan.

Sipilän mukaan aikataulusta pyritään pitämään kiinni. Muutoksia pystytään tekemään jo lausuntokierroksen aikana sitä mukaa, kun palautetta saadaan. Tiistaina julkistettu valtiosääntöoikeudellinen arvio toimii myös taustana lausuntokierrokselle.

Lue myös:

    Uusimmat