Erikoissairaanhoitoa koskeva asiakasseteli soten "kipeä kohta" – ministeri toppuuttelee huolta päivystyksestä

Ministeri: Sote-järjestelmä huutaa isäntää tai emäntää taloon 2:15

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan eilen päättynyt lausuntokierros osoitti, että erikoissairaanhoitoa koskeva asiakasseteli on valinnanvapauslakiesityksen "kipeä kohta". Muutoksia, ainakin yksityiskohtiin, on tulossa.

– Erikoissairaanhoidossakin päivystyspalvelut turvataan ja kansalaisten yhdenvertaisuus siitä pidetään kiinni, ja mitä tämä kaikki tarkoittaa muutoksina, niin se on lukuisa määrä valtaisan tarkkoja yksityiskohtia ja näitä me ruodimme nyt läpi, Saarikko arvioi. 

– Kokoomus ei halua missään tapauksessa vaarantaa erikoissairaanhoidon toimivuutta eikä erikoissairaanhoidon päivystystä, ja sen perusteella sitten tehdään muutokset lakiesitykseen. Tavoitteena on saada mahdollisimman toimiva sote-uudistus, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Raassina (kok.).  

Liki 700 lausuntoa

Valinnanvapautta koskeva lakiesitys sai osakseen liki 700 lausuntoa. Vaikka valtaosa tunnustaa sen, että sote-uudistus tarvitaan, ja että valinnanvapaus on sinänsä hyvä asia, moni lausuja on huolissaan siitä, että houkuttelisiko asiakasseteli sairaaloiden erikoislääkäreitä siirtymään julkiselta sektorilta yksityiselle. 

– Jos iso osa erikoissairaanhoidosta pakotetaan asiakassetelin piiriin, niin voi olla, että silloin päivystystoiminta voi vaarantua. Erikoislääkärien riittävyys olisi iso ongelma, kommentoi johtaja Markku Pekurinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

– Niin hallinnon kuin ihan tavallisen kansalaisen on erittäin monimutkaista ja vaikeaa selvitä siinä järjestelmässä. Maakuntaa ei pidä velvoittaa vaan maakunta voi käyttää asiakasseteliä silloin kun se on kokonaisuuden kannalta kaikkein paras ratkaisu, sanoo Kuntaliiton johtaja Tarja Myllärinen.

Lakiesityksessä suojalausekkeita

Esimerkiksi THL ei antaisi asiakasseteliä kiireettömiin leikkauksiin. Sen sijaan yksityiset lääkäriyritykset eivät ymmärrä puheita päivystyksen vaarantumisesta, sillä lakiin on kirjoitettu suojalausekkeet.

– Jos on vaara, että potilasturvallisuus vaarantuu tai ei pystytä päivystystä hoitamaan, niin silloin maakunta voi kieltäytyä palvelusetelien myöntämisestä, kommentoi Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen

Esitys saa myös kehuja

Mitä hyvää esityksessä on?

– Valinnanvapauden laajentaminen sosiaali- ja terveydenhuolton perustason palveluihin on ilman muuta ykkösasia. Myönteistä on se, että käyttöön otetaan henkilökohtainen budjetti vammaisten ja vanhusten palveluissa. Lisäksi asiakasseteliä ryhdytään käyttämään laajasti sosiaalihuollon palveluissa. Ne vahvistavat asiakkaiden itsemääräämisoikeutta, Pekurinen luettelee.

– Pienten ja keskisuurten yritysten arvioidaan saavan lisää toimintamahdollisuuksia. Tosin yritystoiminta elää niin, että isot syövät pienet ja voi olla, että voi olla, että mikroyritysten kasvua ei tulla saavuttamaan riittävästi, arvioi Myllärinen.  

– Valinnanvapaus täydentää sote-kokonaisuutta. Tosin vähän korjaamista on, mutta se luo edellytykset saavuttaa sote-uudistuksen tavoitteet, kommentoi Partanen. 

"Lex Meri-Lappi" eduskuntaan

Meri-Lapin jättiulkoistaminen sai hallituksen kiirehtimään rajoituslakia ja se eteni perjantaina eduskuntaan. Laki kiristää kuntien mahdollisuuksia ulkoistaa sote-palveluja.

Lain mukaan maakunta voisi jatkossa irtisanoa korvauksetta maakunnille siirtyneitä kuntien ja yksityisten välisiä sopimuksia, jos ne eivät istu palveluverkkoon.

Ministeriön mukaan lailla halutaan estää sen, että kuntien nyt tekemät sopimukset rajoittaisivat tulevan maakunnan mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja järkevästi.

– Tänä syksynäkin tapahtuneet liikehdinnät sote-palveluissa osoittavat, että tämä suomalainen sote-järjestelmä huutaa vahvaa järjestäjää –  siis isäntää tai emäntää taloon, jotta järjestelmä on hallittavissa, kommentoi Saarikko. 

Sote-uudistuksessa yhtenä keskeisenä neuvottelijana toimiva Paula Risikko (kok.) ei halunnut perjantaina kommentoida valinnanvapauslakia vedoten neuvottelujen keskeneräisyyteen.

Lue myös:

    Uusimmat