Sote-palvelujen valinnanvapausmallin räätälöinti loppusuoralla

Uusittu soten valinnanvapausmalli on kirkastumassa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan hallituksen tavoitteena on saada ratkaisuja asiasta lähipäivänä.

Hallitus linjaa valinnanvapausmallia uuteen muotoon perustuslakivaliokunnan kesällä antaman lausunnon pohjalta.

Saarikon mukaan valinnanvapauslinjauksia käsittelevällä reformiministeriryhmällä on menossa intensiivinen kokoustamisen vaihe.

– Käsittelyssä on virkamiesten valmistelema valinnanvapauskokonaisuus, jota nyt sitten arvioimme ja peilaamme kahdella tavalla: perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja sen edellyttämiin muutoksiin sekä toisaalta kansalaisten kannalta toimivaan järjestelmään, sanoi Saarikko torstaina iltapäivällä eduskunnassa.

Ministerin mukaan valinnanvapauden työkalut ovat ennallaan.

– (Kansalaisen) valinnanvapautta toteutetaan sote-keskuksilla, asiakasseteleillä ja henkilökohtaisella budjetilla, Saarikko sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä.

Markkinoiden hallittu avaaminen yksityisille teettää vielä töitä

STT:n tietojen mukaan pöydällä on vielä isoja kysymyksiä liittyen muun muassa markkinoiden avaamiseen yksityisille palveluntuottajille. Yksi kysymys on, mitä tehdään niille asiakkaille, jotka eivät oma-aloitteisesti listaudu mihinkään sote-keskukseen.

Hallituksen aiempi esitys lähti siitä, että heidät listattaisiin maantieteellisesti lähimpään keskukseen. Nyt esillä on kuitenkin ollut myös vaihtoehto, jossa heidät listattaisiin maakunnan liikelaitoksen piiriin. Taustalla on myös laajempi kysymys siitä, millaiset julkisen ja yksityisen palvelutuottajan roolit voivat olla.

Myös palveluseteliin liittyy vielä isoja kysymyksiä, kuten sen kattavuus, eli mihin kaikkiin palveluihin maakunnan liikelaitos voisi seteleitä myöntää ja millaisia rajaukset voivat olla erilaisissa maakunnissa.

Tiivistä työskentelyä viime viikot

Saarikon mukaan valinnanvapauskysymyksiä on työstetty hallituksen reformiministeriryhmässä tiiviisti viime viikot.

Ministeri uskoo, että valinnanvapaudesta on realistista odottaa ratkaisuja lähipäivinä.

– Työskentelemme vielä myös loppuviikolla. Minulla on hyvä käsitys siitä, että saamme ratkaisut aikaiseksi, Saarikko sanoi.

Sote- ja maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan tammikuun 2020 alusta. Tällöin sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi maakunnille.

Valinnanvapauden on puolestaan tarkoitus laajentua erillisen vaiheistuksen mukaan vuoden 2020 alusta lähtien. Saarikon mukaan myös vaiheistus on yksi kysymys, jota reformiministeriryhmä käsittelee.

Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait on tarkoitus käsitellä eduskunnassa yhtä aikaa kevätkauden 2018 aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat