Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia sote-uudistuksen luonnoksiin

Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia sote-uudistuksen mietintöluonnoksiin, mutta valiokunnan mukaan muutoksista valtaosaa voidaan luonnehtia valtiosääntöoikeudelliseksi hienosäädöksi.

Valiokunnan mielestä valinnanvapautta on kuitenkin lykättävä, jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pysty varmistamaan järjestelmän laillisuutta EU-oikeuden näkökulmasta.

–  Muutokset voidaan toteuttaa eduskunnan sote-valiokunnassa, eikä uutta hallituksen täydentävää esitystä tarvita, sanoi perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Perustuslakivaliokunta edellyttää muutoksia muun muassa maakuntavaalien ajankohtaan, liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen, maakuntien rahoitukseen, tietosuojaan ja palvelujen valvontaan. Valiokunta oli lausunnossaan yksimielinen.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan lausunnossa on parikymmentä pontta, jotka on korjattava.

–  Osa niistä on teknisiä, mutta osa myös sellaisia, jotka vaativat aika paljon jumppaamista sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Meillä on kolme viikkoa aikaa ennen kuin istuntokausi loppuu, sote-valiokunnassa on edessä valtava työ, hän sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja, valiokunnan jäsen Wille Rydman uskoo, että perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen käsissä on vaativa paletti ja kiire varmasti tulee.

–  Sote-valiokunnalla ja eduskunnalla on edessään varsin hikiset viikot, Rydman sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tietosuojasääntely perusteltava paremmin

Yksi koko ajan esillä olleista ongelmista on ollut tietosuoja ja niin sanottu kapitaatiokorvaus, jolla tarkoitetaan sitä rahamäärää, jonka maakunta maksaa sote-keskukselle ja suunhoidon yksikölle kustakin niiden asiakkaaksi listautuneesta henkilöstä.

Perustuslakivaliokunta vaatii, että tietosuojasääntely on perusteltava paremmin.

–  On varmistuttava, että kapitaatiokorvausten maksamismenettely ei johda siihen, että palveluntuottajat tosiasiassa hoitavat ihmisiä eri tavalla riippuen heistä maksettavasta kapitaatiokorvauksesta, valiokunta sanoo.

Esille nousi myös "maku 2" eli maakuntauudistuksen toisen vaiheen lainsäädäntökokonaisuus, jossa säädetään muun muassa valtion lupa- ja valvontatehtävien uudelleenorganisoinnista.

– Mikäli maku 2 -esitystä ei ehditä käsitellä, on maakuntien rahoitus ja kuntien veroprosentti määriteltävä uudestaan, koska niiden perustana olevat tehtävänsiirrot sisältyvät maku 2 -esitykseen, valiokunta edellyttää.

Valiokunnan mukaan on lisäksi varmistettava. että valvonta pysyy asianmukaisena ja kattavana,

Perustuslakivaliokunta on valmistellut lausuntoaan marraskuusta lähtien. Lausuntoa on odotettu kiihkeästi viime viikon maanantaista lähtien, sillä siitä on kiinni, ehtiikö sosiaali- ja terveysuudistus vielä tällä vaalikaudella suureen saliin päätettäväksi. 

Sote-valiokunnan Kiuru ei suoraan kommentoi, riittääkö aika

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ei tuoreeltaan kommentoinut, ehtiikö valiokunta käsittelemään perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset.

Kiurun mukaan sote-valiokunnan ensimmäinen sote-uudistusta koskeva kokous pidetään maanantaina kello 11 alkaen.

Kiurun mukaan perustuslakivaliokunnan esille nostamat ongelmat ovat pitkälle samoja, joihin on aiemmin törmätty. Kysymys aikataulusta on Kiurun mukaan syytä esittää hallitukselle.

Saarikko on yhä toiveikas sote-uudistuksen valmistumisesta tällä vaalikaudella 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on yhä toiveikas, että sote-uudistus saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella. Hänen mukaansa vastuu etenemisestä on sosiaali- ja terveysvaliokunnalla.

Saarikon mukaan osa perustuslakivaliokunnan muutosesityksistä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksiin on teknisiä, osa taas juridisesti vaativampia. Hänen mukaansa ponsien määrää tärkeämpää on niiden sisältö.

Saarikko uskoo, että kovalla työllä ratkaisut voivat olla löydettävissä. Hänen mukaansa edessä ovat kuitenkin hikiset viikot.

Saarikon mielestä on tärkeää, että valiokunnan lausunto on yksimielinen. Hän pitää merkittävänä, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi, ettei rakenteellisia ongelmia näyttäisi olevan.

Lue myös:

    Uusimmat