Hallituksen sote-uudistus nytkähtämässä viimein eteenpäin huomenna – Krista Kiuru: "Ei tässä enää kauan nokka tuhise"

Nerg: Lait pitäisi hyväksyä tällä hallituskaudella 2:01

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta viimeisteli tänään sote-uudistukseen liittyvää mietintöpakettia, jonka odotetaan valmistuvan huomenna. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) mukaan "tässä ei kauaa enää nokka tuhise"

Video: Alivaltiosihteeri Päivi Nerg: Sote-lait pitäisi hyväksyä tällä hallituskaudella

– Mietinnöt ovat lähes valmiita. Viimeisistä riveistä on kysymys, mutta vielä ei ole hyviä uutisia, puheenjohtaja Kiuru sanoi tänään valiokunnan kokouksen jälkeen.

Viime aikoina sote-valiokunnassa työtä on teettänyt etenkin valinnanvapauslain mietintö. Kiurun mukaan kahden muun lain eli maakunta- ja tuottajalakien mietinnöt ovat jo valmiita.

– Koko kokonaisuus on valmis, kun kaikki osat ovat valmiita. Tässä on kysymys kolmen kaupasta ja tässä vielä tätä viimeistä osaa tuunataan ja luotan, että hyviä uutisia on kohta sitten kerrottavana, Kiuru sanoo.

Massiivinen kokonaisuus

Kiuru muistuttaa, että kyse on massiivisesta kokonaisuudesta. Hänen mukaansa hallituksen esitykset yksin ovat 1500 sivua ja niihin tehdyt korjaukset kaikkiaan noin 500 sivua.

– Kyllä tässä nyt lukemista ja tarkistamista on siltä osin, että tuo valiokunnan kanta on on sellainen, että se voidaan lähettää perustuslakivaliokuntaan arvioitavaksi, Kiuru sanoo.

Viime viikon istuntotauon aikana valiokuntaneuvokset tekivät Kiurun mukaan osaltaan tätä tarkastustyötä.

Valiokunta jatkaa kokoustamistaan huomenna aamulla.

– Uskon, että kirkkaan valon aikaan alkaa näyttää jo varsin hyvältä, Kiuru sanoo.

Ennen lakien hyväksymistä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta valmistuvien mietintöjen tulisi läpäistä vielä perustuslakivaliokunnan arviointi.

Tämän hetkisen aikataulun mukaan maakuntavaalit pidettäisiin ensi toukokuussa ja 18 maakunnan toiminta käynnistyisi vuonna 2021.

Lue myös:

    Uusimmat