Sotavarustuksen hinnannousu varjostaa koulutusta

Suomen puolustusbudjetti ei nykyisellään riitä samanlaiseen asevoimien uskottavaan muutokseen, mitä länsimaissa on kylmän sodan jälkeen tapahtunut.

Tosin asevoimien vahvuuksia on alennettu myös meillä tarkastella, kehittynyt teknologia on tullut yhä tärkeämmäksi ja nopean toiminnan joukkojen merkitys on kasvanut.

Länsimaissa ja myös Ruotsissa tarkastellaan asevoimien käyttöä etenkin ammattimaistuvien joukkojen korkean teknologian kauko-operaatioina.

Lisäksi yksityistämisestä on, etenkin suurvaltojen armeijoissa, muodostumassa yksi teknistyvien asevoimien rakentamisen välineistä.

Nato toisi uskottavuutta

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijat majuri, valtiot. tri Jyri Raitasalo ja fil. maist. Joonas Sipilä arvioivat, että teknisten järjestelmien nopea hinnannousu ja puolustusbudjetin todellisen ostovoiman väheneminen saattavat Suomessa johtaa jopa uskottavan puolustuskyvyn heikkenemiseen tai sotilaalliseen liittoutumiseen.

Tutkijat olettavat, että puolustusbudjetti pysyy lähitulevaisuudessa vakiona indeksikorotukset huomioon ottaen. Puolustusvoimissa henkilöstökulut todennäköisesti hieman kasvavat.

Nopea ja globaali joukko

Kun uusimman sotavarustuksen hinta kasvaa vuodessa viidestä kymmeneen prosenttia, pienenevät puolustusvoimien toimintamenot jatkuvasti. Strategian tutkijat laskevat, että ilman korjaavia toimia toimintamenojen osuus supistuisi 12 vuodessa ainakin teoriassa nollaan.

Esimerkiksi sotaharjoituksiin tai reservin kertaukseen ei silloin irtoaisi penniäkään, kovapanosammunnat lopetettaisiin ja kriisinhallintajoukot pantaisiin jäihin.

Hankintojen lykkääminen tai henkilöstön pienentäminen eivät tutkijoiden mukaan toisi kuin tilapäistä helpotusta. Kehityksen katkaisemiseksi olisi tarpeen tehdä radikaaleja uudistuksia tai korottaa tuntuvasti puolustusmenoja.

Uskottava sotilaallinen suorituskyky muodostuu nykyisen trendin mukaan teknisesti kehittyneistä ja verkottuneista sotilaallisista järjestelmistä, joita kyetään nopeasti siirtämään ja käyttämään missä päin maailmaa tahansa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat